Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

A començat la cima mondiala del clima a París jos de mesuras de seguretat excepcionalas

Las organizacions socialas an criticat l’enebicion de las manifestacions perque i veson de rasons mai politicas que de seguretat

Comencèt ièr a París la reünion de las Nacions Unidas sul cambiament climatic (CÒP21), dètz-e-sèt jorns après los atemptats jihadistas. Las mesuras de seguretat son excepcionalas, amb l’estat d’emergéncia decretat pel govèrn francés encara en vigor, per recebre los gaireben cent cinquanta caps d’estat e de govèrn qu’assistisson a la reünion parisenca.
 
La reünion deu arribar a un acòrdi mondial e inalieanle que permeta d’arrestar los efièches mai devastators d’un fenomèn ja inarrestable coma lo cambiament climatic, amb lo mandat urgent de reduire las emissions de CO2.
 
 
De protèstas
 
La conferéncia, que durarà fins a l’11 de decembre, se fa dins l’encastre de mesuras de seguretat multiplicadas pels atemptats. An enebit las manifestacions e per tant las organizacions que vòlon far de protèstas an preparat d’actes simbolics, coma una marcha amb de milièrs de cauçaduras sus la Plaça de la Republica.
 
Las organizacions socialas an criticat l’enebicion de las manifestacions perque i veson de rasons mai politicas que de seguretat. Reporterre rapòrta que la polícia a fach, en doas setmanas, 1616 perquisicions administrativas e aperaquí 300 ciutadans son estats assignats a residéncia. An creat una pagina web per recensar los cases.
 
Dimenge i aguèt de rambalh a París e tres centenats de personas foguèron detengudas quand ensagèron de forçar los dispositius policièrs qu’empedissián que s’organizèsse tota manifestacion.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega". Igualada (PP.CC.)
4.

Em fa vergonya dir que fem un cimera pel clima, el planeta mai mès serà el mateix, el que van vuere els nostres pares ja no ho veürem mai mès, ens ho hem carregat tot: Els animals i la vida salvatge, la vida marina, els glaciars continentals i polars del Món, les coralls, l'aire, l'aigua, la climatologia, és ha dir: que hem matat, embrutat, incendiat, talat, assessinat, exterminat tant com hem pogut i mès, molt mès, tot un munt de crimes horrible!
Si volen fer algó de bó, que demanin perdó a la Natura i el Medi ( a Gaia), i que fotin (fagin),alguna cosa de bóen aquesta vida, i arreglin el que han fet, sinó ens epera un infern ben calentó.
L'Ernest, "El Tàrrega"

  • 0
  • 0
Puput
3.

#2 non pas "anarquia", "rambalh" puslèu, non ?

  • 1
  • 0
Guilhèm Thomàs Tolosa
2.

#1 Es a dire que per tu, que siás un extradrechista, l'ecologisme e a la defensa de la democracia te pareis un quicòm d'esquèrra extrèma.


Ieu tanben pòdi far des citacions :
- Sartre escrivèt, en 47, qu'èra una error d'aver "tolerat l'intolerància" abans la guèrra.
- Siás coma Bodon o disiá, te siás farguat una sembla-cultura (perque se vei que siás pèc - los intellectuals o los sabents escrivan pas coma tu) dins un topin de sectarisme. Te siás dessenhat un monde dins ton cap - coma los dròlles fin finala.

-----------------

Ca que la soi plan content de véser que i a de gents, coma ieu, que son contra aquel "estat d'urgéncia" e que s'inquiètan de la santat de la nòstra democracia. Coma ciutadan, nos cal tornar èsser exigents amb ela. Las politicas d'extrèma drecha (perque n'es una) apòrtan pas que l'anarquia.



  • 5
  • 2
savonarole
1.

rambalh a Paris...quand ensajèron de forçar los dispositius policiers .."Ah, qu'en termes galants, ces choses là sont dites" , autrament dich, d'ultràgauchistas an atacats amb de projectils divers la policia, mai aquest còp lo govèrn a ripostat, metent leis descaladaires en gàbia, o miracle e tant mièlhs ! sauvar la planèta, lo rescaufament climatic e patin e cofin. ieu, li crèsi pas tròp qu'ai legit quand pareiguèt l'obratge d'Emmanuel Leroy-Ladurie subre lo climat de l'an mil a vuei. DIins leis emessions sus LCI valèrie Expert "choisissez votre camp", soventei fes dona la paraula ai politicament incorrèctes e foguèt lo cas fai dos jorns quand entrevistèt Gérard Girondeau, un climasceptic coma Allegre, l'ancian ,ministre de l'educacion nationala que voliá desgraissar lo mamot e me pensi de crompar son libre "j'accuse" que me balharà d'arguments novèus, dieumercé per ara, sota la capucha negrinèla de Savonarale, escondi mei 84 ans e coma se ditz : a, se joinessa sabiá e se vielhessa podiá e aquò me permete de citar un segond provèrbi meterologic"li a jamai agut temps que non tornèsse" ço qu'ai pogut observar e que relativiza lei cridadissas dei naufrajats de la planeta

  • 2
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article