Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Gripa aviària en Occitània: de mesuras especialas fins ara ineditas

A l’ora d’ara s’es detectat 69 fogals de l’H5N1 en Carcin, Gasconha, Lemosin e Peiregòrd

Lo chepic es màger, demest los productors occitans de fetge gras, a causa de las mesuras per luchar contra l’epidemia de gripa aviària qu’afècta Peiregòrd e Gasconha e qu’es ja arribada en Carcin e Lemosin. A l’ora d’ara s’es detectat 69 fogals de gripa aviària autament patogèna per las volalhas e lo Ministèri de l’Agricultura francés a mes en linha un sit per informar de la situacion actuala.
 
Per arrestar l’epidemia s’es pres de mesuras especialas e fins ara ineditas en Occitània. Las polassariás de las zònas afectadas devon congelar lors produccions pendent qualques meses e se restrenh la mesa en plaça dels palmipèdes.
 
L’H5N1 es una soca extrèmament patogèna de la gripa aviària que se detectèt per lo primièr còp sus d’umans en 1997 a Hong Kong. A la diferéncia d’autres virus de la meteissa gripa aviària, l’H5N1 es capable de s’adaptar als èssers umans, mas a l’ora d’ara s’es pas constatat cap de transmission interumana. Totun, aquel virus contunha de far un trentenat de victimas umanas per an, mai que mai de personas que trabalhan dins l’elevatge de polalha e que son dirèctament expausadas a de fòrtas cargas viralas.
 
Las autoritats soslinhan que i a pas cap de risc de consumar de produches eissits de la polalha contaminada, que siá de carn o que sián d’uòus.  L’Agéncia dicha Nacionala per la Seguretat Sanitària de l’Alimentacion (ANSES) rapòrta que la soca H5N1, detectada dins lo primièr fogal en Peiregòrd, conten pas los marcadors de perilhositat per l’òme. 


 
 



Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc Palma
1.

Las empresas farmaceuticas han un negoci gran fent comprar milers de vacunes. Mas es tot una granda messorga.

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article