Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

An confirmat l’existéncia de las ondas gravitacionalas, qu’Einstein las prediguèt fa 100 ans

| ESO/L. Calçada

L’existéncia de las ondas gravitacionalas dins l’espaci ven d’èsser confirmada pels scientifics del projècte LIGO, en tot assolidar la darrièra de las prediccions de la teoria de la relativitat d’Einstein, e se dobrís la pòrta a una nòva astronomia.


Cent ans après la prediccion d’Albert Einstein, la deteccion dirècta l’avián pas encara reüssida. Mas ara los scientifics del projècte LIGO an explicat dins una conferéncia de premsa a la Fondacion Nacionala de la Sciéncia (National Science Foundation), a Washington, als Estats Units, qu’an detectat dirèctament las ondas gravitacionalas a partir de la collision de dos traucs negres.
 
Aquela deteccion pòt donar mai d’informacions sus qualques fenomèns de l’Univèrs, coma per exemple la formacion dels traucs negres supermassisses e lor connexion amb la naissença de las galaxias, es a dire que poirem aver mai d’informacions sus l’istòria del còsmos.
 
Dins lo vidèo que seguís, los fisicians Umberto Cannella e Daniel Whiteson explican çò que son las ondas gravitacionalas e perqué causan d’oscillacions de la corbadura de l’espaci-temps, cossí fonciona lo detector LIGO e cossí la deteccion d’aquelas ondas tan flacas e esquivas dobrirà la pòrta a una nòva astronomia: l’astronomia gravitacionala.
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc Palma de Mallorca
2.

Los forats negres tamben ara s'han confirmat qu'existisson. Sembla com se N'Einstein agué avut contactes amb extraterrestres o coneguet l'existència a travers de personas properas molt ben informadas.

  • 0
  • 0
Pirolet
1.

Prediguèt, prediguèt... Me pensi que l'Albèrt las imaginèt. Parlar de predire es botar la sciéncia dins la saca de las religions.

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article