Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Tuador del Vigan: barradura e questionaments

L’associacion L214, coneguda per aver desvelat las orrors del tuador d’Alès al mes d’octòbre de l’an passat, faguèt sa denóncia diluns atal coma o faguèt l’SPA. Per ajustar a l’indignacion qu’un pòt sentir, lo tuador del Vigan es certificat pel labèl bio

Dimars passat 23 de febrièr, l’association L214 rendèt public lo vidèo d’animals maltractats dins lo tuador del Vigan.
 
Los imatges, al limit de çò suportable, mòstran de vacas, de fedas e de pòrcs penjats per la camba que se fan escorjar encara conscients, de motons que se fan getar pel sòl amb violéncia, que recebon de còps de ponh. Un maselièr lor dona de descargas electricas que los tuan pas mas los fan patir e d’aquò ne rison. Tanben se veson de porcelons que se fan malmenar sens rasons amb de picas electricas. Un pòrc, que s’i fa electrocutar, non tomba pas inconscient sul pic e lo maselièr li sèrva l’electròde sul cap fins a çò que de fum li sortisca de la clòsca.
 
L’associacion L214, coneguda per aver desvelat las orrors del tuador d’Alès al mes d’octòbre de l’an passat, faguèt sa denóncia diluns atal coma o faguèt l’SPA. Per ajustar a l’indignacion qu’un pòt sentir, cal precisar qu’aquel tuador del Vigan es certificat pel labèl bio.
 
Lo procuraire d’Alès a comandat una enquèsta que serà menada per la gendarmariá del Vigan. Una enquèsta administrativa tanben es ja lançada que serà menada pels servicis veterinaris de l’estat. Lo president de l’organisme gestionari del tuador, çò es la Comunautat de Comunas del País Viganés, anoncièt la barradura del tuador e la suspension del personal “a títol conservatòri” del temps que se faga l’enquèsta.
 
Lo tuador del Vigan es una petita estructura que tracta 350 tonas de carn per an, essencialament per d’elevaires cevenòls que trabalhan en circuit cort. L214 es una associacion que milita contra lo consume de produches animals e que, amb d’accions que tustan los esperits coma aquesta, vòl sensibilizar lo public al vegetarisme.
 
Caldrà esperar los resutats de l’enquèsta per saber se los faches filmats son abituals e doncas se se deu metre en causa l’estructura del tuador o se se tracta de comportaments desviants e isolats.
 
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Hiaproux Jan
15.

Felicitacion al Jornalet e al redactor d’aqueste article de nos informar tanbens sus aquesta question. Es un debat del monde d’auèi e le cal menar.
Es pas per çò qu’èm occitans que nos cal virar l’esquina al futur e al cambiament.

  • 1
  • 0
Pascau
14.

#4 Lo patiment deus emplegats deus tuadèrs... N'ei pas un argument de mei entà arrestar aquestas orrors e tornar pensar la nosta alimentacion, aquò?

  • 3
  • 0
Pascau
13.

#10 Aqueste argument qu'ei completament pèc vist que si volem minjar bèstias que las cau neurir dab plantas.

Donc quand las plantas averén un sistèmi nerviós e quand seré segur a 100% que pateishen atau com nosauts quand las minjam, neurí's de plantas que haré tostemps patir mensh de plantas que de's neurir de bèstias!

Partent d'aquiu, de saber si la carròta pateish o pas, a la limita que se'n podem fóter : ne cambia pas arren au problèma. E quand seré vertat que seré un argument de mei entà l'alimentacion vegetala, pas un argument contra.

E m'exprimi clarament?

  • 4
  • 0
Maucor
12.

#10 Sembla que i aja de comentators qu'an perdut los lors neurones miralhs. "avem pas dos cors, un per las bestiars, un per los umans, avem de cor o n'avem pas". L' "argument" de la sensibilitat de las plantas es per se balhar bona consciencia, per ensajar de se déculpabiliser coma podon,, e mai i aja una sensitivitat vegetala, an pas de sistemi nervos central las plantas. Cossi èsser pas sensible a aquelas orrors comesas cada jorn sens vergonha suis nostres fraises animals ? Dobrissetz vostre cor, pietat per eles. Ieu non acabarai de plorar per totes los patiments infinits d'aquel mond, qu'enduran totes los èssers sensibles, una orror.

  • 1
  • 0
Pascau
11.

#7 Quiò, que i a ua presa de posicion. A jo que'm sembla mesurada. De mei que i a dejà avut un editoriau on lo cap-redactor explica las soas posicions sus las questions de patiment deus animaus, ce'm sembla. Donc tà jo qu'ei coerent. Lo monde que saben que lo jornalet, shens estar un jornal vegan militant, qu'ei sensible a las questions aqueras. Qu'ei atau qui vèi l'onestetat jornalistica.

#6 E si, que i a autas informacions que las de la videò. Torna léger los capítols 4, 5 e 6...

En conclusion, las toas criticas ne'm semblan pas justificadas aquiu.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article