Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo vilatge de Mussolini comptarà amb un musèu sul faissisme contra los nostalgics

Pensat coma centre de documentacion e d’estudis del faissisme, serà installat dins l’anciana sedença del partit faissista a Predappio

Lo Musèu es pensat coma centre d'estudis del faissisme e s’installa a l’ancian Ostal del Fascio
Lo Musèu es pensat coma centre d'estudis del faissisme e s’installa a l’ancian Ostal del Fascio
Predappio (Predàpi o la Prè en romanòl), es un petit vilatge d’Emília-Romanha ont nasquèt e ont es enterrat lo dictator Benito Mussolini, que comptarà amb lo Musèu del Faissisme, pensat contra los nostalgics. Èra un engatjament electoral del cònsol màger Giorgio Frassineti.

Dempuèi de decènnis, las preséncia del “duce” en aquel vilatjon recep lo peregrinatge de faissistas nostalgics que i van almens tres còps per an: lo jorn de la naissença del dictator, lo jorn de la mòrt e l’anniversari de la Marcha sus Roma de 1922.

Es justament per metre fin a aqueles acamps de faissistas abilhats en camisa negra que levan lo braç per carrièras que Frassineti a pensat lo musèu, que serà un centre de documentacion e d’estudis del faissime. “En dobrissent un musèu bailejat per d’istorians, volèm far trionfar la rason contra la nostalgia”, çò precisa.

Lo sit, sostengut al 40% per l’estat italian dobrirà las pòrtas en 2019 e s’installa a l’ancian Ostal del Fascio. Compta amb lo sosten de l’Associacion dels Partisans d’Itàlia (ANPI) e de l’Institut Istoric de la Resisténcia de Forlì-Cesena.


La ducevita, lo documentari sus Predappio

Sus Predappio e son ligam amb l'istòria de Mussolini, se’n faguèt en 2012 un documentari web entitolat La ducevita. Lo filme es interactiu e fòrça complet e se realizèt en escasença del 90en anniversari de la Marcha sus Roma, entre lo 27 e lo 29 d'octobre de 1922.

Lo 30 d'octobre lo rei Victor Manuel III d'Itàlia nommet al “duce” primièr ministre e li encarguèt de formar un gabinet. E la dictadura arribèt pauc a cha a pauc, d'en primièr discretament. Amb l'assassinat de Giacomo Mateotti l'11 de junh de 1924 foguèt ja pro evidenta.


Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc Palma de Mallorca
2.

Resultava que hi havia una reunion de fatxes, e jo estava al ball de l'hotel, ballet amb una jove italiana e me demandet que pensava de Franco. Li diguet que foget un dictador e que m'agradava pas. Al punt me diguet que esperàs un moment e me daisset a la pista. Al cap de pauc venguet amb un grup de joves italians,me començaren a dire que Franco havia estat bon, jo me comencet a mallfiar e los diguet que Mussolini era la pesta, es posaren tots furiosos contra mi. Aleshoras vegí que eran fatxes e los diguet que Mussolini era un gran mariconi. Lo meu italian es pas dels mai bons, mas me comprengueron plan. Al final men anet per no armar pas mai de trui.

  • 1
  • 0
Gèli Grande Lairac en Agenés
1.

Malgrat la negror del Fascisme als italians los i demorava lo rire
la pròva aquesta galejada

"Se Rosa presa da improvvisa luce
La sera in cui fu concepito il Duce
Avesse dato al fabbro predappiano
Invece della sorca il deretano
L'avrebbe preso in culo quella sera
Rosa soltanto e non l'Italia intera"

La nuèit que lo Duce foguèt concebut
Se Ròsa presa d'una imprevesibla lusor
Avia balhat lo cuol en plaça de la monifla
Al fabre de Predappio
Ròsa soleta se seria facha encuolar
E non Itàlia entièra






  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article