Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La Cort de Justícia de l'Union Europèa confirma la legalitat de l’expulsion dels refugiats a de “païses tèrces segurs”

L'Union Europèa e Turquia son a ratificar l'acòrdi sus l’expulsion dels refugiats

La CJUE asseguraque lo drech comunautari permèt als estats membres l'expulsion “a un país tèrç segur” dels refugiats qu'ajan sollicitat proteccion internacionala; encara que l'estat membre qu'aja encaminat la sollicitacion de l'estatut de refugiat siá un autre estat membre.

Al dire de la Cort, lo reglament de Dublin, reglament (UE) 604/2013 qu'establís “los criteris e mecanismes de determinacion de l'Estat membre responsable de l'examèn d'una sollicitacion de proteccion internacionala pausada dins un dels Estats membres per un nacional d'un país tèrç o apatrida” permetriá de retornar aqueles refugiats qu'an arribat a Grècia a Turquia.

Qu'es aquò un “país segur”? L'Union Europèa trabalha amb una lista de païses segurs. Considèra l'Union que tot refugiat que travèrsa un país segur deu demandar l'asil primièrament en aquel primièr país segur, qu'es pas lo sieu, qu'i transitat abans de venir dins lo país d'arribada. E Turquia ratifiquèt la Convencion de 1951 sobre l'estatut del refugiats en 1962. Daissa de caire la cort que Turquia es lo sol país signatari de la Convencion que dempuèi la debuta i metèt qualques limitacions “geograficas”. Istoricament, Turquia aculhís solament refugiats... europèus. Bosnians, mai que mai.

L'UE justifica sa posicion en disent que vòl arrestar l’accion de las màfias de trafec de personas e priorizar que los refugiats demoren en Turquia e que degan pas de traversar la mar Mediterranèa, en esperant d’èsser redistribuïts  segon lo protocòl qu'establís lo pacte que son a ratificar l’UE e Turquia.
 
La decision de la cort arriba dins lo meteis moment que lo NACNUR —l’agéncia pels refugiats de l’ÒNU— met en question l’acòrdi entre l’UE e Turquia.
 
Lo cas examinat per la cort de l’UE, amb procediment d'urgéncia, èra lo de Shiraz Baig Mirza, un paquistanés qu’aviá arribat irregularament en Ongria en agost de 2015 procedent de Serbia e qu'aviá fach una demanda d’asil. Ongria refusèt aquela primièra sollicitacion, per çò que lo demandaire aviá abandonat pauc aprèp lo luòc de residéncia assignat. Meses aprèp, Mirza foguèt arrestat en Republica Chèca en ensajant de passar en Austria. Mirza foguèt immediatament remandat a Ongria, e en Ongria faguèt una segonda demanda d'asil. Mas aqueste còp Ongria decidiguèt que Serbia èra un país segur.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

E Passa Que T'Ai Vist Lo Clapàs (Montpelhièr)
2.

Lo chantatge de l'Erdogan a plan capitat. A escampat volontariament sus Europa totis los refugiats que s'amassavan al seu dempuèi dos o tres ans. Primièrament quand a comprès que son doble joc amb l'estat islamic començava a marcar mau, e segondament quand s'es trachat que podia usar d'aquèla tropelada de refugiats musulmans coma d'un espanta-aucèls per faire cantar los europencs. E obtèner d'elis tot ço que volia e qu'om li refusava fins ara. Es lo mèsma chantatge qu'emgibrèt lo Khadafi quand amenaçava d'inondar Europa de milions de "negres" (dins la version originala lo mot, diplomaticament revirat per "negres" o "africans", èra encara pus mespresent) s'om li donava pas avantatges e dardènas. Europa s'executèt, tras lo Berlusconi, tota solaçada d'aver escapat al "pièger". Erdogan a fach ço meteis en melhor. De que ne retendrà l'Istoria ? Qu'Europa, pas vergonhosa per un soù, a vendut los refugiats als turcs. Europa a vendut los refugiats als turcs.

  • 0
  • 0
Manjacostel muret
1.

Adiu,
Solide qu'ame los turcs sabèm la seguida. Sufis de fintar çò que faguèron dels armenians...
L'UE es plan una preson pels pòbles , ten un solida tradicion en matièra dels dreches de l'òme , d'Auschwitz à Tamamrasset de Gorée a Canton en passant per Mahé, Chandernagor o Tamatave , sens oblidar los chaples d'Indians al nòrd e al sud de l'America. , a de mesurar per cadun sa longor de cadena e lo pès del bolet , farà pas mai.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article