Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La Nuèch de Pè crida a la cauma generala en França

Lo movement prepausa un atac frontal contra lo govèrn socialista francés

L’economista Frédéric Lordon, la figura publica mai coneguda del movement dels indignats franceses Nuèch de Pè (en francés Nuit Debout), faguèt dissabte una crida publica per convocar una cauma generala contra las politicas del govèrn socialista francés. Dempuèi dimars passat, un grop d’activistas d’aquel movement son a elaborar un document que servirà de basa a la convocacion d’aquela cauma.
 
Lo movement apareguèt lo 31 de març en prenent la Plaça de la Republica de París, puèi s’es estendut pertot dins l’estat francés e quitament a Brussèlas, Berlin, Madrid, Saragossa e qualques vilas dels Païses Catalans. L’iniciativa amassa de milièrs de joves que cada jorn arriban a las plaças amb los afars per campar e s’organizar en assembladas e comissions. La polícia a deslotjat mai d’un còp los acampats dins las plaças. Pasmens, eles i son tornats cada còp que ne son estats fòrabandits.
 
En Occitània lo movement es arribat almens a Avinhon, Bordèu, Clarmont-Ferrand, Lemòtges, lo Telh, Marselha, Montpelhièr, Niça, Nimes, Pau, Rodés, Tolosa, Tula, Valença e Vilafranca de Roergue. En mai d’aquò, dissabte arribèt a Castanhs, un vilatge de Cabardés, dins la Montanha Negra.

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Nuech de Pé Alès Alès
4.

Primierament, la Nuech de Pé en Occitania es mai escampat que la lista qu'avetz balhat puéi que de vilas coma Alès (300 deguns), Florac (50), Perpinhan (200), Andusa (10 deguns ta la primièra nuech de Pé divendres passat) e Brissac que va endreçar sa Nuech de Pé leu.
Lo movement Nuech de Pé es un movement de la societat civila, pacifica e non matruc. Es eissit del poble ta bastir una societat novà mas sens pertenement politic. Doncas, ço que vol faser aqueste Frédéric Lordon, retipa pas tot lo movement Nuech de Pé. Sem subretot un movement ciutadan ta reformar la societat duradoirament per tal afisançar son encapitada del temps que de movements matruc o brivent son vodat a l'escac.

  • 0
  • 3
lachaud
3.

Un còp de mai, la Revolucion vai. Mas, tal un mistral que fai virar las eolienas e que bufa sus la valetalha jornalet e forças occitanistes se plaçan en espectators de la politica, de la manifestacion. Começan per criticar avant de coneisser leurs revendicacions. La revendicacion es d'abòrd en premier la democracia. Lo monde volan pus d'aquel estat, d'aqueus politics, d'aqueus medias que sostenan sistematicament las multinacionalas.
En mai 1968, i avia pas una sola idéia dins los manifestants e belcòp de gens qu' i an participats an pas compres tota la portada d'aquel movament. Quò es mas 10 o 20ans apres.
En 1789 qui auria pariat sur Robespierre?
Oc-es qu'es una revendicacion que fai pas de plaça a la region, a las lengas regionalas. Son frances, son francofònes, portan en eus las lutz. An jamai de travers e fera deman que lo ben. Es pas una rason per lo mesprisat. Qu'avem nòstres, occitanistes a dire, que saban mas purar, nos planjar que degun s'occupa de nos, e nos comportar en victime.
Quand prendretz consciença que nòstra pensada pòd aver una fòrça, que nos afirmaren en tant qu'occitanistes, que defendren nòstra identitat, que diran naut e fòrt que los comptes i son pas per Occitania, mesme si avem pas de Mistral, benleu que porran avançar. Degun ama los que se planjan. S'en vai vers aquel qu'es o que pareis assurat.

  • 5
  • 0
Donat lo grammatician
2.

nuech de pè, non, nuech de drech es la forma mai espa&ndida deis Aups ai Pireznèus, la man dins la man consurtatz touti lei diccionaris modèrnes dau vielh parlar roman e veiretz que la forma de pè calc dau català dempeu es mencionada ren que de dos cops; coma que ne sià, quenta que siegue la forma emplegada, aquelei nuechs de destrussis -e de barjacaires de blat de luna, aquo es lo pati ! una fotesa qu'es pas de dire !

  • 0
  • 19
Batko
1.

Amassadas generalas, refùs de menaire, cauma generala, l'anarquisme torna a la mòda sens que degun ac diga pas. Après, benlèu que los objectius son pas libertaris, que los amassats coneishen pas.

  • 1
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article