Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.ProvençaProvença

Campanha per salvar l’ensenhament de l’occitan en Provença

Los corses d’occitan seràn suprimits dins los licèus e collègis de Manòsca, Aurenja e Chastèu Arnós. Iniciativa per Occitània a lançat una campanha de protèsta

Los corses d’occitan-provençal seràn suprimits dins los licèus e collègis de Manòsca, Aurenja e Chastèu Arnós, en Provença, a partir de la rintrada de 2016. Per protestar e per exigir que se mantenga e de desvolope aquel ensenhament, Iniciativa per Occitània a lançat una campanha.
 
“L’ensenhament de l’occitan-provençau representa fòrça mai qu’una simpla «opcion». Se tracta de sauvar nòstra lenga menaçada que fa partida dau patrimòni de l’umanitat e que jòga un ròtle essenciau dins nòstra cultura.
 
Una lenga despareis cada quinze jorns dins lo Mond. 25 lengas despareisson cada an. Çò que se passa ara a Manòsca, Aurenja e Chastèu-Arnós ajudarà a tuar una lenga de mai: l’occitan”.
 
D’un costat, una peticion en linha foguèt lançada dimars passat, en atenhent sul pic mai de 100 signaturas. De l’autre, an escrich de letras a mai de 130 elegits, dont tres, ara per ara, an mandat de responsas de sosten al mantenement de l’ensenhament de la nòstra lenga.
 
Lo 31 de mai que ven, de matin, es prevista una accion de protèsta davant lo Licèu Fèlix Esclangon de Manòsca.
 
 
 

Peticion en linha: “Sauvem l'ensenhament dau provençau!”



 

Letras de sosten dels cònsols de Pèiraverd, Sisteron e Sumiana la Rotonda








Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Leroy Valerie la palme
5.

signada

  • 1
  • 0
Ahrendahl
3.

#2 Segon çò que sabi, se fan puslèu en grafia classica, de còps e ocasionalament i a tanben una presentacion de la grafia mistralenca, mai es una question fòrça segondària. Cau defendre totei lei cors d'occitan, quina que siá la grafia.

  • 19
  • 4
Joan Puech Rodés
2.

L'article ditz pas dins quina grafia se fa l'ensenhament dins aqueles establiments, amai s'aquò leva pas res a la gravitat de l'afar.

  • 2
  • 0
Pirolet
1.

Ai signat!

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article