Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc BasCostiera de Nimes

Protèsta contra l’enebicion del rassemblament pedagogic occitan dins lo departament de Gard

Aquel rassemblament, qu’existís dempuèi 20 ans e qu’amassa cada annada mai de 1500 escolans, l’an anullat las autoritats per de rasons de seguretat

Contunha l’avalanca d’atacs contra l’ensenhament de l’occitan. Change.org registra ara una peticion en linha que protèsta energicament contra la supression del rassemblament pedagogic occitan dels escolans del departament de Gard (aperaquí la Costièra de Nimes, las Garrigas e la mitat sud de Cevenas). Aquel rassemblament, qu’existís dempuèi 20 ans e qu’amassa cada an mai de 1500 escolans, l’an anullat las autoritats per de rasons de seguretat.
 
La peticion planh lo grand “mesprètz que subís l’ensenhament de l’occitan”, e mai se “la pedagogia del projècte es, uèi, largament valorizada”. Afirma que “la jornada de rassemblament representa un moment essencial” e demanda que se reconesca lo prejudici subit per l’ensenhament de l’occitan; e mai vòl qu’aquel mesprètz s’explique e que, tre ara e per l’annada, se fagan de compensacions en tèrmes de visibilitat, de mejans e d’acompanhament pedagogic.
 
Los signataris de la peticion comprenon pas l’anullacion d’aquel eveniment. En junh se son debanadas las jornadas pedagogigas dins l’encastre dels rassemblaments occitans dins d’autres departaments de l’acadèmia de Montpelhièr coma Aude, Losera o Erau, e per tant, aquela enebicion “apareis coma una estranha excepcion que nos sembla que sa natura es de descoratjar l’ensenhament de l’occitan dins lo primièr gra”, çò ditz lo tèxt de la peticion, signat pel Centre Regional de l’Ensenhament de l’Occitan (CRÈO), l’Institut d’Estudis Occitans (IEO) e la Maison per l’Animacion e la Recèrca Populara Occitana (MARPÒC). “Comprenèm pas qu’una decision d’aquela importància siá estada presa de faiçon unilaterala; e sembla arbitrària pr’amor que solament concernís lo departament de Gard, ont d’alhors la Fèria de Nimes a pas fach l’objècte d’una enebicion per rasons de seguretat”, çò precisan.
 
 
 

 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
8.

Tens tota la raó Francesc, i n'hi ha d'altres pel Món que també són així, n'hi ha una enfitada, s'haurà de fer nateja d'aquesta gent, i crec que és necesari a tot el Món. Mira podriem començar per espanya i frança, que ja sabem com ho fan, i lo rucs que son.
Visca la Terra...Lliure !
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Francesc Palma de Mallorca
7.

La frança s'ha destacat per emmerdar la defensa de las lengas, solament la sieuna. Son uns emmerdadors profecionalizats de fa molt de temps.

  • 0
  • 0
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
6.

No se si ho entès bé, però ja passa de mida, sempre atacant la llengua, que els hi hem fet? Nosaltres anem a França -o al territori francòfon-, a per seguir la seva llengua? Doncs que collons foten? I quins motius tenen?
La realitat és que no n'hi ha cap només ganes de fotre! Son així.
Però ara que ja ho sabem actuem en conceqüència, piquem a on fagi mes mal.
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Pirolet
5.

Ai signada la peticion. La cal signar e la far conéisser.

  • 3
  • 0
Gerard Cairon Florentin d Albigés
4.

E aquò alara que la region LMPR s'encamina per s'apelar "Occitanie"!
Ai pas que pauc que las crentas qu'aviam, qualques unes, se concretisan; qu' "Occitanie" siague pas qu'un nom gadget, que serve pas brica la cultura e la lenga en perilh; emai benlèu tot lo contrari- "Avetz un polit nom de region, aquò vos sufis pas, que voletz mai? "

  • 6
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article