Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La pollucion de l’èr tua en França tant coma l’alcòl

L’Agéncia Santat Publica França ven de publicar un estudi que mòstra que la pollucion de l’èr tua 48 000 personas per an, tant coma l’alcòl, contra 80 000 per lo tabat.
 
L’estudi menat per Santat Publica França actualiza las chifras europèas de l’an 2000. Son 48 000 las personas que mueren chada annada a causa de las particulas finas liadas a l’activitat umana. Èran 40 000 fai setze ans. Quela polluccion tòca pas solament las vilas grandas mas las petitas e mejanas tanben, tant coma las zònas ruralas. Una autra consequéncia es la pèrda d’esperança de vita que vai de 9 a 15 mes segon l’endrech ont demoravatz.
 
L’estudi mòstra que quò es l’exposicion quotidiana la mai dangierosa e que l’efiech daus famós pics de pollucion es marginau. Mòstra tanben que de las solucions son possiblas. Si los nivèus de particulas finas èran redusits a çò que son dins las comunas mens polluidas, evitariam 34 000 decès per an. Santat Publica França soslinha la nessecitat de politicas d’intervencions per melhorar la situacion: modificacion de la composicion daus carburants, mesa en plaça de peatges urbans, practica de la bicicleta, reduccion de las emissions industrialas… Aura quò ven aus poders publics de prene la mesura dau tresesme risc sanitari en França.
 
 
 
 
Maime Caillon

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc Palma de Mallorca
3.

Una de las causas del cancer de pulmon és lo tabac e la contaminacion de l'aire, que tamben pot ser producit per los fums dels cotches. Mas per curar-la cal prene remeis naturals com l'alh e naturalment evitar de respirar en aquestes locs

  • 0
  • 0
Maime Limòtges
2.

S'avetz daus dobtes vos convide a legir los trabalhs daus scientifics que menaràn a quela conclusion. Entau vos faretz vòstra idea pròpia.

http://invs.santepubliquefrance.fr/Dossiers-thematiques/Environnement-et-sante/Air-et-sante/Publications

  • 1
  • 0
comtessa de Dia
1.

dobti que la pollucion faguèsse un tau mortalatge, coma dobti qu'en republica francesa li aguèsse 6, 7, 8 milions de gents sous le seuil de pauvreté, toti provesits d'ordinators, de portables, de tabletas e de telé et, travalhant au negre e tocant lei susbides inagotables de nòstre estat de benfasença, s'eriam tant paures, compreni pas que de centenas de mil de migrants corrèsson lo risc de se negar dins la mar bluia per se retrobar relegats dins lei crotas sordidas, sota lo nivèu de la pauretat, onte arriban pas leis ascenssors e que li agradèsse pas de respîrar l'aire pur de l'Africa puslèu que de morir joines dins nostre pais estubassat. urosament se son de musulmans pios, beuràn ges d'arcol e moriràn pas de la cirrosi dau fetge

  • 2
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article