Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Es mòrt lo realizaire Michael Cimino

Amb son òbra mèstra Lo caçaire de cèrvis obtenguèt dos prèmis Oscar en 1978

Michael Cimino, director de cinèma, scenarista e realizaire estatsunidenc, es mòrt a 77 ans. Cimino es conegut mai que mai per doas òbras genialas coma The Deer Hunter (Lo caçaire de cèrvis, coneguda en francés coma Voyage au bout de l'enfer, en italian coma Il cacciatore e El caçador en catalan) e Heaven’s gate (La pòrta del paradís). Lo director del festenal de cinèma de Canas Thierry Frémaux, raportèt la trista nòva ièr de vèspre sus son compte oficial de Twitter.
 
Lo percors cinematografic de Cimino foguèt brèu mas plan intens e daissa un brave legat a l’istòria del seten art. Comencèt en 1974 amb Thunderbolt and Lightfoot (coneguda en francés coma Le Canardeur, en italian coma Una calibro 20 per lo specialista e en catalan coma Un botí de 500.000 dòlars), que Clint Eastwood n’es lo protagonista.
 
Son segond filme, The Deer Hunter o Lo caçaire de cèrvis, tracta de la guèrra de Vietnam e sos protagonistas son Robert De Niro, Christopher Walken e Meryl Streep. Amb aquel filme Cimino seduguèt lo public e los especialistas en tot ganhar dos prèmis Oscar en 1978.
 
Pus tard, United Artists li donèt carta blanca per far La pòrta del paradís mas lo filme foguèt una malescasuda absoluda. Despassèt talament lo budget que foguèt a mand de provocar la desaparicion de la quita United Artists. Lo public l’abandonèt, mas amb lo temps, aquel filme a aquerit de valor. De soslinhar la scèna de la dança en patins.
 
Après aquela granda malescasuda, Cimino esperèt cinc ans per realizar son filme seguent, que foguèt Year of the Dragon (L’an del dragon) en 1985, e a partir d’aquí realizèt de nòus projèctes cada cinc ans fins en 2007, e mai se foguèt mens brilhant.
 
 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article