Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Se debana en Quebèc lo Forum Social Mondial

Es lo primièr còp que l’eveniment altermondialista a luòc dins un país del nòrd

| FSM 2016 Mtl WSF
Se ten a aqueta setmana en Quebèc la 12a edicion del Forum Social Mondial (FSM). Es lo primièr còp que se fa dins un país del nòrd. S’agís d’un espaci dobèrt pel desvolopament de rets d’accion que favoriscan la solidaritat internacionala, la justícia sociala e environamentala, l’economia sociala, la democracia participativa e la reconeissença de l'egalitat e de la dignitat de totes e de totas.
 
Ongan participan en Quebèc mai de 50 000 personas, 1102 assocacions, 1300 activitats autogeridas, dont las activitats artisticas e culturalas. L’eveniment prepausa 21 grandas conferéncias a l’entorn de tretze tèmas al centre vila de Montréal.
 
L’FSM l'organiza cada annada un collectiu qu’amassa una granda diversitat d’actors inspirats per las valors de l’orizontalitat, de l’inclusion, de la transparéncia, del'autogestion e de l’autonomia. Trabalhan en una recèrca contunha del consens e del respècte de la diversitat. L’estrategia pel cambiament social es enfortida per un ret de movements socials qu’es arribat d’organizar ongan aquesta 12a edicion de l’FSM.
 
 
Lo combat independentista catalan
 
Aqueste divendres 12 d’agost, dins l’encastre del programa sus “Descolonizacion e autodeterminacion dels pòbles”, se ten la conferéncia “Lo combat independentista catalan”, qu’explica la lucha del pòble catalan per l’independéncia politica. L’avocat president de la Société Saint-Jean-Baptiste de Montréal, Maxime Laporte, aculhirà l’eveniment, que presentarà l’Assemblada Nacionala Catalana.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

lo papet crepusculari
1.

aièr, de sera, amb ma companha -ei coma aquo que se ditz vuei-pratiqueriam lei valors tals coma son definida ,dins aqueu forum sociau
1° l'orizontalitat : ieu, èri estendut cochat dins lo liech
2° L'inclusion, ma companha assetada, dessus m'enclausiá dins ela
3°la transparéncia : ço que fasiam èra tot ço que i a de mai transparent, mai li aviá res per lo constatar
4° l'autogestion, ei nautres que ne fasiam la gestion, sensa l'ajuda dau marechau Tito que se pot pas dire que la Iogoslavia auto gestionada que nos aguèt laissada a sa mort l'aviá ben capitada
5° l'autonomia maugrat l'atge, avèm encara lo poder d'agir e se moure d'espernautres
laissem doncas lo forum de Montreal faire de blat de luna, la meisson serà bona ! ren cambiarà, si, belèu l'orari deis avions que contaminan pas l'aire s'ei per la bona causa

  • 1
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article