Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Estat italian: la justícia italiana a autorizat lo referendum sus la reforma constitucionala

Amb aquela modificacion de la Carta Magna, Renzi cèrca de metre fin a l'equilibri bicameral

La Cort de Cassacion d’Itàlia autorizèt diluns passat la tenguda d’un referendum sus la reforma constitucionala prepausat pel govèrn. Lo tribunal validèt las mai de 500 000 signaturas liuradas per activar la Lei de Referendums, un procès qu’a pres mes d’un mes, segon çò que rapòrta La Repubblica. Se lo referendum se pèrd, lo primièr ministre Matteo Renzi a anonciat que demissionarà.
 
“Lum verd de la Cort de Cassacion a las signaturas amassadas. Ara los italians an la paraula”, çò diguèt  sus Twitter la ministra per la Reforma Constitucionala, Maria Elena Boschi.
 

 
 
Ara, lo govèrn a 60 jorns per fixar la data del referendum que, segon los mèdias, se fariá entre octòbre e novembre.
 
L’oposicion o a aprofechat per exigir de la còla de Renzi qu'esclarzisca quora se debanarà lo referendum. “Renzi deu indicar sulpic la data. Pro d'enganas”, çò escriguèt sus Twitter Renato Brunetta, d'Anem Itàlia (Forza Italia).
 

 
Amb aquela modificacion de la Constitucion, Renzi cèrca de reduire lo nombre de parlamentaris, de metre fin a l’equilibri bicameral en autrejant mai de poder a la Cambra dels Deputats e mens al Senat, de revisar l’organizacion territoriala e de suprimir lo Conselh Nacional de l’Economia e del Trabalh (CNEL).
 
Renzi defend la necessitat d'aquela reforma constitucionala per garentir l’estabilitat politica. Plaçar lo còr del poder a la cambra bassa permetriá de donar mai de seguretat al govèrn e al primièr ministre.
 
Mas aquel referendum poiriá aviar un cambiament de govèrn anticipat, pr’amor que, se ganha lo “non”, Renzi a promés de demissionar.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma de mallorca
1.

A Espanha caldria una bona reforma de la constitucion, levar lo senat, que se pugan far refendums, que los diners de l'estat pugan pas servir per finançar a los bancs privats. Que se puga pas participar en guerras, que se pugan pas treure a los trebalhadors e donar-los cinc centims. Que se raube pas als trebalhadors per donar-ho als rics.....

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article