Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.Comtat de NiçaCostiera Niçarda

De racisme en Occitània: l’afar del burkini a passat l’òsca

Los imatges d’almens quatre policièrs municipals qu'umílian una femna sus la plaja de Niça an fach lo torn del Mond

| Vantage
La polemica del burkini en Occitània a passat l’òsca. Après que qualques comunas del país an enebit lo pòrt d’aquel vestit de banh, ara los rets socials e de mèdias de pertot mòstran lo racisme vergonhable que s’installa de mai en mai en cò nòstre.
 
Los imatges d’almens quatre policièrs municipals qu'umílian una femna sus la plaja de Niça an fach lo torn del Mond. Las fòtos mòstran una femna qu’es obligada de retirar una pèça blava de margas longas mentre qu’un dels policièrs escriu quicòm, saique un verbal.
 
The Guardian mençona lo testimoniatge d’una femna nomenada Mathilde Cousin qu'assistiguèt a la scèna: “Çò pus trist es que lo monde li cridavan: «Rintratz a cò vòstre!», quaucu unu aplaudissian la polícia”. Mentretant ,“sa filha plorava”, çò precisa Cousin.
 
Lo director de comunicacion de l’observatòri europèu dels dreches umans (HRW), Andrew Stroehlein, tot indignat, pausava la question: “Quantes policièrs armats cal per forçar una femna de se desvestir en public?”
 

 
L’imatge es estat difusat sus tota la planeta, e la majoritat dels mèdias presentan los eveniments coma una vergonha d'aspècte racista, coma o podèm legir sus Daily MailThe Guardian, MetroEl Diario.es, El Mundo, La Libre.be, lo chinés YCWB, l’edicion en rus de Russia Today...
 
 
En nom de la laïcitat: “Aicí siam catolics!”
 
En mai d’aquò, lo Nouvel Obs apond rapòrta un autre cas que se passèt dimars a Canas. La polícia municipala demandèt a una femna nomenada Siam de quitar la platja o de pagar una contravencion. Èra abilhada amb de leggings, una tunica e un cairat sul cap del tipe hijab. L’AFP a confirmat que la femna foguèt multada per portar pas de vestits “respectuoses amb la moralitat e la laïcitat”.
 
“Meis enfants èran en plors, testimònis de mon umiliacion, e tanben ma familha”, çò explica Siam sul Nouvel Obs. “Ieu meteissa me siáu pas poguda empedir de plorar. Nos an umiliats”.
 
Siam apondiá: “La paraula racista s’es totalament liberada, siáu estada estabosida. Ai entendut de causas que jamai m’avián dichas en fàcia coma «Rintratz en cò vòstre!», «Dòna, la lei es la lei, n’avèm pron d’aqueleis istòrias», «Aicí, siam catolics!»”. Segon Siam, “certans an clarament aplaudit lei policiers. D’autres an traversat la rota per jónher la molonada sus la plaja”.
 
Lo cònsol de Canas justifica l’accion dels policièrs, que segon el pòdon verbalizar totas las tengudas “ostentatòrias”.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lilian Ch.
20.

#19 Òc-ben, a rason ! E coma dins las annadas trentas de monde a l'entorn aplaudissèron...

  • 3
  • 1
francesc palma de mallorca
19.

Aquesta foto me recorda las SS emportant-se una paura vielha jueva. Malament lo xovinisme de la dreta francesa e de l'extrema dreta racista xovinista.

  • 5
  • 1
Gulhabèrt de Castra Montsegur
18.

En nom de la laïcitat: “Aicí siam catolics ?" Mas non soi pas catolic ieu, soi catar. E per ieu, lo còs de l'òme es ni mai ni mens vergonhable que lo còs de la femna… L'engana es de n'èsser l'esclau mailèu que non pas lo mèstre.

  • 7
  • 0
Emila Dieu
17.

Dieu a creat la femna — e l'òme, per la servir e li cantar e li far l'amor. La femna, l'a creada desnusa. La femna es venguda desnusa al mond coma l'amor al còr de l'òme amorós. Tot çò mai es pecat, que non es pas amor…

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article