Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Belgica: secutada per se depilar pas las aissèlas

“Quand una femna vòl dire de non a la depilacion, serà punida de totas las faiçons fins que se rengue tornarmai dins la nòrma”, çò explica

| Laura De
Laura Defalle es una gojata de Belgica que ven de patir un grèu secutament sus Facebook per aver publicat una fòto que mòstra sas aissèlas non depiladas. “Soi una dròlla qu’a decidit de far çò que voliá de son còrs. Coma un gojat o pòt far. E las consequéncias de sortir de las nòrmas son l’umiliacion collectiva, lo secutament, los insults, las menaças”, çò explica Defalle sus sa pagina Facebook.
 
Publiquèt sa fòto sul malhum social, coma fasèm de milions de personas, a la fin d’octòbre passat. L’imatge mòstra la gojata que sorís e alça los braces en prenent las còrdas d’un balançador. Mas en luòc de comentaris sus son sorire o sa mina de bonaür, ela recebèt una tièra d’insultes e de repròchis espantoses. Ne fa un resumit sus sa pagina Facebook ont ne mòstra qualques exemples:
 
— “Rasa-te, laida”
— “Tu ès immonda”
— “M’as fach rebocar 146 còps”
— “Fastigosas tas fòtos”
— “Ben qué? Òm viu dins un Mond ont cal èsser dins la nòrma! S'apren a tu s'òm te ven insultar, petita cona”
— “Te vau matar, ès talament cona”
— “Tos shootings de puta enlai amb tas conassas de feministas!”
— “Bruta lesbiana!”
— “Ensages pas d’anar a la polícia, tant que te suicides pas i aurà pas cap de seguida hahahah!”
— “Meritas de poirir dins la cava de Dutroux” (en referéncia al bèlga assassin-violaire de menors qu’embarrava sas victimas dins una cava).
 
 
Après tot aquel secutament, la jove conclutz que lo masclisme e lo patriarcat es plan present dins la nòstra societat. “Sovent se ditz qu’en Belgica e en França òm a pas mai besonh del feminisme, que las femnas an pro de dreches. Tota aquela violéncia pròva que non. En Belgica, un país que se ditz liure e desvolopat, quand una femna vòl dire de non a la depilacion, ela serà punida de totas las faiçons fins que se rengue tornarmai dins la nòrma”, çò explica.
 
Laura Defalle sent tanplan de gratitud per lo sosten qu’a recebut de centenats de personas, tant personalament coma per mejan de messatges e partatges de sas fòtos o de sos projèctes artistics. “Dròllas, dròlles e a-gender –personas sens genre- que vos batètz per un Mond mai just amb coratge e inflexibilitat, sètz mos eròis”, çò ditz en fasent una crida a “l’amor e la tolerància”.
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma de mallorca
2.

La Bèlgica de parla francesa tamben encomanada pel chovinisme ultranacional francès.

  • 0
  • 0
JC Dourdet
1.

L'i a de qué purar de legir quelas orrors e de se revoltar tanben. Espere que 'la podrá portar planh e que siràn perseguts quilhs terroristas. E quand pense qu'un fai suar una punhada de femnas perque son vestidas emb un paubre burkini e qu'un laissa tranquille las gents qu'insurtan, intimidan o menaçan de mòrt sus lo web. De tot còr coma ela, queu monde es inic. Urosament que 'l'a tanben reçaugut tot plen de messatges de sosten.

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article