Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’evesque de Pàmias demandarà perdon per la Crosada contra los catars

Lo 16 d’octòbre que ven, se tendrà a Montsegur una ceremònia de penedença per la Crosada, e mai precisament per lo masèl de Montsegur

| Lamecast
Lo 16 d’octòbre que ven serà un jorn istoric per Occitània: l’evesque de Pàmias, Jean-Marc Eychenne, demandarà perdon per la Crosada contra los catars. Se farà “una penedença per la Crosada contra los albigeses, e mai precisament per lo masèl de Montsegur, çò publicava ièr lo Blòg occitan de France 3. Segon lo comunicat de la diocèsi de Pàmias, Coserans e Mirapeis, se demandarà “perdon al Senhor d’aver participat per certans dels nòstres membres e certanas de las nòstras institucions a d’actes contraris a l’Evangèli”. Dins aquel sens, la diocèsi remembra que “lo Senhor Jèsus nos dona lo comandament d’aimar lo nòstre prochan e non pas de respondre a la violéncia per la violéncia”.
 
A 15h se tendrà una celebracion dins la glèisa de Montsegur, que serà pas una messa mas una liturgia amb de presas de paraula. Es aquí que Jean-Marc Eychenne farà sa demanda de perdon en nom de la glèisa d’Arièja, car sas competéncias van pas delà. Dins son comunicat, la diocèsi precisa: “La ceremònia es pas encara totalament actada mas se poiriá que monsénher Eychenne faguèsse de gèstes simbolics coma lavar de pès en signe d’umilitat. Muriel Batbie cantarà lo Pater Catar, çò que s’es jamai fach en de talas circonstàncias. En seguida, i aurà una marcha silenciosa devèrs lo sit de la Prada situada al dessús del pargatge que mena al castèl, lo veritable luòc ont los 225 catars moriguèron lo 16 de març de 1244 sul lenhièr de l’Inquisicion. Una procession amb de brancas de laurièr se farà al son del graile e de la bodega de Xavier Vidal e Claude Roméro”.
 
L’eveniment comptarà amb de representants de la Glèisa catolica mas tanben de la vida publica, dont la comuna de Montsegur, e de representants de la cultura occitana, segon çò que rapòrta La Gazette Ariégoise.
 
 
E après?
 
La demanda de l’evesque de Pàmias pòt pas anar mai luènh que sa diocèsi. Pasmens, poiriá ben èsser represa se trobava un resson al Vatican. Dins aquel sens Benaset Roux remarca dins son article que lo contèxt actual es sens dobte favorable e que lo Papa Francés se poiriá interessar a aquela demarcha venguda del País de Fois en demandant un perdon mai general a respècte de l’Inquisicion. Lo papa deu vesitar l’estat francés en 2017 o 2018.
 
En mai d’aquò, l’evesque de Pàmias serà present a Tolosa lo 19 de novembre que ven per un collòqui entitolat “Convivéncia, un novèl art de viure ensems”, amb de representants de totas las religions, d’atèus e d’animistas.
 
 
L’idèa vendriá de l’occitanisme
 
Segon nòstres confraires occitanofòns de France 3, l’idèa de demandar perdon nasquèt a partir de diferentas convèrsas amb diversas personas crestianas de la memòria ferida per la Crosada e per lo simple fach de tuar al nom de Dieu. Lo pòrtavotz episcopal, lo paire Edouard Laportalière, explicava que la cantaira Muriel Batbie Castell permetèt qu’aquelas personas se retrobèsson. A la prima passada, l’evesque Eychenne vesitèt Joan Francés Laffont a l’Ostal d’Occitània e puèi consultèt los Dominicans, car, a causa de lor participacion al masèl dels catars, son sensibles a l’eveniment. Puèi se decidiguèt la data del 16 d’octòbre.
 
 
La temptativa de 1998
 
Es lo primièr còp que se demandarà perdon per aquel crime, e mai s’en 1998 i aguèt una temptativa amb lo “Manifèst per la reconciliacion”. S’agissiá d’una letra de tres paginas enviada al Papa Joan Pau II a l'iniciativa del cònsol de Tolosa Dominique Baudis, lo president de Convergéncia Occitana Joan Francés Laffont, l’abat Jòrdi Passerat, Bertran de La Farge, Patrick Lasseube e un vintenat d’occitanistas que volguèron interpelar la Glèisa per que reconeguèsse sas fautas.
 
Precisament en aquel moment cresèron trobar la despolha del comte Raimon VI de Tolosa dins un sarcofag, mòrt excomuniat e enterrat secretament dins la ciutat mondina, e se teniá una demanda de levada d’excomunicacion de son filh Raimon VII.
 
L’an 2000 lo papa Joan Pau II aviá formulat una demanda de perdon dins un document entitolat “Memòria e reconciliacion”, mas èra una demanda tròp generica que fasiá pas cap de referéncia als catars.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jacme Faidit Barcelona
22.

Les grans veritats mai es poden amagar ni soterrar. Els Càtars varen aportar al decadent cristianisme medieval una veritable Llum de saviesa i coneixement. Per això la LLUM, al final, sempre triomfa sobre les Tenebres. Montsegur fou, ha sigut i continuarà sent un referent mondial per tots aquells qui cerquen l´autèntic AMOR universal.

  • 1
  • 0
E Passa Que T Ai Vist Lo Clapàs (Montpelhièr)
21.

"L'avèsque de Pamias demanda perdon per la crosada contra los Cataris ". Ah...E en latin de glèisa, cossi se ditz jà, "lagrèmas de crocodil" ?

  • 13
  • 1
Afric
20.

#19
Jèsus diguèt a sos disciples : « Es impossible que i aja pas d'escandals, mas ai ! d'aquel que n'es la causa ! Tant val per el qu'una pèira de mòlre li siá aplechada al còl e que siá butat dins la mar puslèu que d'escandalizar un sol d'aqueles pichonasses ! » Luc XVII, 1-2. Revirat del Grèc pel paire Loís Combas (Cantalausa), Rodés, 1982.

Es pas pensable que ren venga pas faire trabucar. Mas, ai de lo qu'es de per el qu'aquò ven ! Li avantís mai, puslèu que de faire trabucar un sol d'aquestes pichons, d'èstre garçat dins la mar amb penjada al torn del còl una pèira de las que viran los muòls ! » Luc XVII, 1-2. Revirat del grèc pel paire Joan Roqueta (Joan Larzac), Letras d'òc, 2016.

  • 1
  • 0
Cataròc Vilamanda
19.

Jésus dit ainsi en Luc, XVII, 2 :
« Il est impossible que n’arrivent pas des offenses ; mais malheur à celui par qui elles arrivent. Il vaudrait mieux pour lui qu’on lui passe autour du cou une pierre de meule et qu’on le rejette à la mer. »
Sol Dieu pod perdonar una offensa, l'òme lo pod pas perque es pas possible de la castigar, despassa sa mesura. Jankélévitch disià : « Le pardon est mort dans les camps de la mort. »... Lo darrier que podrià perdonar se sonaba Belibaste ? E los borrels los commanditaris, Innocent III , Amaury, Foulques, Montfort, ont sons, en infèr o al paradìs amb Sant Domenge ? Ia pas pus res ni degus per aquo nosautres e pas mai es pas grand causa...

  • 1
  • 0
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
18.

Les coses és pensen abans de fer-les, així s'estalvien molts sofriments, perdó segur, però que ara ens tornin el País d'en Ramon de Tolosa i els dels Occitans.
Això seria mes apropiat, però una demanda de perdó podria ésser el començament.
Ah, perdó per no parlar en Occità, és un dels meus reptes.
Gràcies:
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article