Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Colómbia: lo govèrn e las FARC an signat l’acòrdi de patz definitiu

Ara, lo pòble deu validar l’acòrdi dins un referendum que se tendrà lo 2 d’octòbre

Se signèt ièr diluns 26 de setembre l’acòrdi de patz definitiu entre lo govèrn colombian e las Fòrças Armadas Revolucionàrias de Colómbia (FARC) a Cartagena de Indias. Lo president colombian Manuel Santos e lo dirigent de las FARC, Rodrigo Londoño Echeverri,  dich Timochenko, signèron l’acòrdi de patz definitiu après un long procès de negociacions que comencèt l’an 2012 a L’ Avana (Cuba). Dins un pache prèvi signat lo 24 d’agost passat, s’anoncièt alavetz lo renonciament a la lucha armada e lo passatge de la guerrilha a la vida civila.
 
E mai se la signatura èra prevista dins la capitala, Bogotà, lo govèrn cambièt l’emplaçament per facilitar la preséncia del president cuban, Raúl Castro, segon çò que raportava Ràdio Caracol. La santat del president cuban li conselha pas de vesitar Bogotà car la vila se tròba a mai de 2600 mètres d'altitud.
 
 
Primièr jorn de desmobilizacion de las FARC
 
Uèi es lo començament del procès de desmobilizacion —rassemblament e desarmament— de las Fòrças Armadas Revolucionàrias de Colómbia (FARC).
 
 
En espèra del referendum
 
Òr, lo 2 d’octòbre se farà un referendum suls acòrdis de patz. Per que l’acòrdi siá valid caldrà que mai del 13% de la lista electorala vòte que “òc”, e que lo nombre de vòtes siá superior als del “non”. La votacion comptarà amb la supervision de l’Organizacion dels Estats Americans (OEA).
 
 
Uribe fa campanha pel “non”
 
Mas l’èx-president Álvaro Uribe, ara senator e cap del partit de l’oposicion Centre Democratic, a entamenat un “torn pedagogic” per far campanha en favor del “non” al referendum. “A las messorgas de Santos disi... non”, “A las FARC al poder disi... non”, “A l’impunitat pels terroristas disi...non”, çò declarava sus Twitter.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Companh Ros
5.

Uribe lo paramilitar es doncas un sant? La patz amb la guerrilha es possibla, las patz amb los paramilitars narcotraficants o es pas.

  • 2
  • 0
ivan
4.


#1 feixisme es una variant del socialisme tant hittler com mussolini han estat militants socialistas abans de començar les seues propries sectes pero fidel castro i che guevara han pogut intal-lar la seua dictadura sense canviar els noms ni els simbols i aço causa confusió en molta gent pero les diferencies son poques la conducta sectaria es la mateixa la corrupció es major.aquestes son les diferencies entre feixisme i socialisme.l´ultraesquerra repeteix consignes i titlan els altres de ´feixista´ sense fer la mes minima idea de lo que esta parlant.

  • 0
  • 4
ivan
3.

aço es una burla amb les victimes ara les farc provem que el crim compensa.feixista es qui defend aquests bandits el comunisme i el regim cubá que te gran responsabilitat en aquesta indecent acord.

  • 0
  • 4
francesc palma
2.

La milhor patz és la justicia social.

  • 2
  • 0
Ernèst Guevarra Jr.
1.

A la dreitassa mondialista ultraliberala, disi non. A l'esquerra ultraliberala de Macron e de Valls, disi non. A las Flaquesas d'Angónia Capitalistas Reaccionàrias, al criptofaissisme antimusulman, disi non. Per contra, a unas Fòrças d'Accions Comunistas Revulicionàrias, disi "cal veire". Per amor que, vosautres, per vos desempegassar definitivament del capitalisme mondializat ultraliberal, cossí fasètz, sens accion ni revoliucion ?

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article