Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La granda mosqueta de Marselha se farà pas

La vila a decidit que metrà al vòte la realizacion del sit religiós amb la tòca d’enterrar definitivament lo projècte

La granda mosqueta de Marselha se farà pas, çò raportava ièr en exclusivitat La Provence. La vila, proprietària de la parcella d’8000 m2, a decidit que metrà al vòte la realizacion del sit religiós amb la tòca d’enterrar definitivament lo projècte.
 
Lo projècte, consentit en 2007 per 50 ans a l’associacion La Mosquée de Marseille (La Mosqueta de Marselha), programava la bastison d’un grand temple per la vila qu’a mai de musulmans d’Occitània (a l’entorn de 250 000). Lo 20 de mai de 2012 se plaçava la primièra pèira de la mosqueta e l’inauguracion èra prevista per 2011. Mas lo projècte se remandèt a causa de divèrses atacs judiciaris de la societat Boyauderie-triperie méditerranéenne (Budelariá-tripariá mediterranèa),  del Front Nacional (FN) e del Movement Nacional Republican (MNR) qu’ensagèron en divèrsas escasenças de far anullar la deliberacion del conselh municipal qu’autorizava lo bastiment del santuari.
 
D’estil mediterranèu, lo sit es estat dessenhat pels arquitèctes Thierry Chambon, Maxime Repaux e Frédéric Roustane, e se deviá bastir dins lo 15n arredondiment de la capitala de Provença. Finançada completament per de dons privats de la comunitat musulmana de Marselha, auriá degut aver un minaret de 25 mètres de nautor e la capacitat de recebre 7000 fidèls. Lo projècte prevesiá tanplan una bibliotèca, una escòla teologica, un restaurant e 450 plaças de pargatge.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Bigal
16.

"Granda mosqueta" es pas una expression paradoxala ? coma se disiam "granda pichona mosca".
Pirolet a rason (en #11 ), cal testar l'interlocutor. A tot pèrdre.

  • 1
  • 3
Martelaire Midgard
15.

Una mosqueta es pas una idea, es un luòc. Los fascistas son de personas. Mas tots los fascistas son pas islamistas.

  • 5
  • 0
Estève
14.

#10 Avètz dich : "fòra lei fascistas francés ò occitans." Aquela injoncion vos onora, mas calriá apondre (quand foguèsse a sota votz) : "Defòra lo faissisme islamista !" perque es plan el que nos chapla d'uèi e aicí.
Remarcaretz que l'islamisme es pas una persona, mas una idèia.

  • 3
  • 0
Abd-El-Oqsitânia Abu dabi de Lengadòc
13.

#11 Allah es grand, Occitània es granda te perdonarà tas ofensas, benlèu.

قسطانية يعيش طويلا

  • 3
  • 0
cercamon
12.

la responsa definitiva en totis aqueles comentaris s'atrobava aièr a la tele sus M6 - DOSSIER TABOU de Bernard de la Vilardière, una enquesta impietadosa onte fan lo retrach d'un iman itinerant laïc que predica d'aqui e d'ailà que lei fidèus devon respectar lei leis de la republica -ges de shariàs, de femnas veladase d'observança estricta de tau o tau rite, tot aquo seriá una extrapolacion abusiva dau tèxte sacrat. mai ailàs, es soncament una excepcion, per ara aqueles imans esclairats son pas pron nombros e en realitat lo salafisme a la limita de la crida au jihad domina quasi de pertot dins lei mosquèias , soventei fes d'ajudas publicas a la construccion d'aqueles luocs de culta son balhadas sota l'escampa de la cultura, coma a Paris e alhors, socialistas e ecolos tenent l'empenta e d'aqueu punt de vista, en esperant qu'aqueu famos islam moderat comptatible amb la lei de la republica ganhèsse la partida, lei sondatges donan a 35 % lo nombre de cresents que per eli França es una terra de mission d'islam e qu'ei nautres que devem se convertir a la fe vertadiera doncas pas besonh per ara d'enfrenher la lei e li regalar de mosquèias onte predicarián, Tariq Ramadan e autres integristas teocratas

  • 3
  • 18

Escriu un comentari sus aqueste article