Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Chomolangma, fòrça sensible al cambiament climatic

| b1st wang
Chomolangma, valent a dire lo mont Everest, es un glacièr e es plan sensible al cambiament climatic actual, mas pas solament aqueste glacièr. Tanben o son totes los glacièrs de la region de Dudh Kosi, en Nepal. Un estudi fach pel Centre Internacional de Desvolopament Integrat de la Montanha, a Katmandó, confirma que las emissions de gases d’efièch de sèrra poirián far fòrça mal a aquesta montanha d’Imalaia.
 
Per far l’estudi s’es utilizat un modèl de glacièrs per saber cossí se poirián desvolopar fins a l’an 2100. Joseph Shea, director de l’estudi,  e la còla scientifica que l’a realizat, an pogut confirmar que lo glaç de la region se poiriá reduire d’entre un 70% e un 90% ongan.
 
La resulta finala dependriá de la quantitat d’emissions de gases d’efièch de sèrra que i aguèsse sus la planeta pendent las pròchas annadas. Solament aquò poiriá far variar mai o mens la temperatura, la nèu e las pluèjas de la region.
 
“L’estudi ditz que los glacièrs nepaleses son fòrça mai sensibles al cambiament de temperatura mondial que non o pensàvem – çò diguèt Shea -. Lo cambiament climatic provòca de cambiaments de temperatura e de precipitacions qu’ajudan pas a manténer lo glaç”.
 
 
Una reduccion de las pluèjas
 
L’estudi, publicat dins lo jornal Cryosphere, preditz que lo cambiament climatic transformarà las precipitacions de nèu e pluèja dins las annadas criticas, ont i a mai de glacièrs. Tot aquò poiriá far descréisser lo glaç e expausar encara mai la nèu e lo glaç d’uèi lo jorn a la lor fonda.
 
“Los glacièrs de l’airal de Dudh Kosi menan d’aiga al flume Kosi e los cambiaments que i auràn – çò confirmèt Shea – reduiràn tanben lor cabal”. (Legissètz la seguida)

 
 
 
 


Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.









Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
2.

Encara no és pensa canviar?
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 1
  • 0
Beziat e Onrat
1.

Lo penjal que mòstra la fotografia non es lo de Nepal, mas lo de Tibet. Aquò rai, supausi…

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article