Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo nòu president brasilièr, implicat dins un nòu escandal de corrupcion

L’afar foguèt descobèrt pels jornals del país quand se saupèt que divèrsas convèrsas de Temer foguèron enregistradas

| Diego DEAA
Lo govèrn de Brasil s’es vist tornarmai ligat a un afar de corrupcion politica puèi que son nòu president, Michel Temer, es estat acusat per un ancian ministre de far pression per ajudar un aliat del president. Temer foguèt elegit president del govèrn brasilièr après la destitucion parlamentària de Dilma Roussef, fa solament 6 meses.
 
Aital, l’èx-ministre de la cultura, que foguèt ministre amb Temer fa solament pauques meses e pendent pauc de temps, acusèt lo president davant la polícia federala de lo quichar per poder bastir un gratacèl de luxe dins la vila de Salvador en un lòc qu’èra enebit d’i bastir res. E aquò pr’amor qu’un aliat politic de Temer, Geddel Vieira Lima, aviá fach un investiment dins divèrses apartaments d’aquel edifici.
 
Es per aquela rason que divèrses caps de l’oposicion diguèron aquesta dimenjada passada que s’aquò èra vertat, començariá la destitucion politica de Temer per un afar grèu de corrupcion. D’un autre costat, lo burèu de Temer a confirmat qu’avián parlat d’aquel afar amb Lima mas qu’aquò se passèt solament per cercar de trobar una solucion al problèma.
 
De fach, l’afar de corrupcion foguèt descobèrt pels jornals del país quand se saupèt que divèrsas convèrsas de Temer èran estadas enregistradas, çò que permetriá a la Còrt Suprèma de Brasil de començar far d’enquèstas. “Se los enregistraments mòstran que lo president a volgut trabalhar mai per sos interèsses privats que pels publics —çò diguèt José Roberto de Toledo, un jornalista del jornal O Estado de São Paulo— sa presidéncia es ja acabada”.
 
E tot aquò pendent un grand escàndol, ara, e ont divèrses politicians aliats del president Temer vòtan una amnestia per se sauvar eles meteisses de divèrses afars de corrupcion que i aguèt pendent la darrièra campanha presidenciala. E entre qualques unes d’aqueles afars an trobat que lo quite Temer despassèt los limits del finançament politic. Solament aquò lo suspendriái per 8 ans.
 
E mai, lo partit de Temer, lo Partit pel Movement Democratic Brasilièr, a vist dos de sos membres, Eduardo Cunha —que participèt directament a la destitucion de Roussef— e Sérgio cabral —ancian governador de Rio de Janiero— son estats arrestats per la polícia brasilièra per plusors afars de corrupcion. E en mai d’aquò, lo cap del partit al Senat, Renan Calheiros, tanben lucha ara contra mai d’una acusacion de corrupcion per aver permés lo pagament de divèrses montants d’argent a un filh illegitim de la part d’un lobby amic sieu.
 
E mentretant la popularitat de Temer cèssa pas de davalar, mentre qu’el assaja de portar de solucions a una economia que ja fa longtemps que fonciona pas brica. Plusors ministres an quitat lo govèrn en tot voler mostrar que vòlon pas èsser meses en examen, e demest eles lo ministre Anticorrupcion.
 
 
 
 
Christian Andreu



Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Companh Ros Comitat Permanent de Trabalhaires
4.

#1 Solide, un autre comentari reaccionari en defensant un politic corromput coma Temer.

  • 3
  • 0
francesc palma
3.

Bonas novas sucosas de la corruptalha de Temer, sembla que va de bon, e que prest serà jutjat. Ailàs !

  • 2
  • 0
Pirolet
2.

#1 Te caldriá mesfisar de las rumors liberalas. Sembla que per tu "van a missa" coma dison los castelhans.

  • 2
  • 1
ivan
1.

no existeix cap projecte d´amnistia al caixa B .si aço fos aprovat per el congres(lo que ja es d´alló mes improvable) seria enderrocat per la suprema cort el ministre en questió ha estat ja acomiadat de les seues funcions i la resta son nomes rumors escampats per el PT la seua maquina de sabotejar governs i sons aparells a la premsa.com se diu al Brasil prou de fer tempesta en un vas d´aigua.

  • 0
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article