Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La region qu’a pres lo nom d’Occitània serà la primièra d’energia positiva en Euròpa

A aprovat un plan per las energias renovelablas, sostendrà lo CIRDÒC e l’occitan, aumentarà sas competéncias e perseguirà son plan d’urgéncia per l’emplec

| Région Occitan
La region qu’a pres lo nom d’Occitània serà la primièra d’energia positiva en Euròpa, sostendrà lo CIRDÒC e las lengas catalana e occitana. Vaquí las conclusions mai estrambordantas del debat d’orientacions budgetàrias 2017 que se debanèt diluns passat al pargue de las exposicions de Montpelhièr, que tractèt mai que mai la question de l’eficacitat energetica e de las energias renovelablas en tot se metre a l’òbra, çò rapòrta Midi Libre.
 
Atal, s’aprovèt lo projècte per far de la region la primièra d’energia positiva en Euròpa en 2050. S’anóncia de “reduire per dos la consumacion d’energia dels abitants e de multiplicar d’un 250% la proposicion d’energias renovelablas”, çò diguèt a La Dépêche la vicepresidenta de la region Agnès Langevine. En çò que tanh a la consumacion d’energia, la region desira “massificar la renovacion de l’abitatge, l’estendre a las coproprietats,  a las comunas, etc”.
 
Dins aquel sens, la region es ja una de las primièras en produccion d’energias renovelablas, e lo projècte l’orienta mai que mai devèrs las eolianas, “per las qualas vam trabalhar sus l’acceptacion dels abitants amb de projèctes de territòris, mai que d’operacions pilotadas per de grands grops. Mas coma i aurà pas pus de prètz de crompa, caldrà trobar un modèl rendable”. En mai d’aquò, se lança “un apèl a un projècte regional per l’autoconsumacion de l’electricitat voltaïca”.
 
 
Sosten a l’occitan e al CIRDÒC
 
Interpelada per l’elegit Patric Roux, la presidenta de la region, Carole Delga, faguèt estat de son sosten al CIRDÒC dins sa defensa de la lenga occitana. Delga manifestèt tanben son supòrt pel catalan amb la creacion d’un ofici public per la lenga catalana.
 
 
Investiment d’un miliard d’èuros
 
E mai se las ressorsas de la region son limitats, amb un 8% vengudas de la taxa sus las cartas grisas, de nòvas competéncias devon arribar en 2017 coma los transpòrts estradièrs interurbans o los transpòrts escolars dels departaments, e doncas la region a previst d’investir un miliard d’èuros, çò es 162 èuros per abitant “per esquipar lo territòri en consequéncia, assegurar de servicis de qualitat, los transpòrts, l’educacion, l’emplec”, çò indiquèt Delga a Midi Libre.
 
Carole Delga vòl desvolopar quatre prioritats: l’egalitat de las oportunitats e l’accès a l’emplec, lo desvolopament economic, l’egalitat dels territòris, refortir lo ligam social e las solidaritats. D’aquel temps la transicion energetica deu èsser un obrador transversal.
 
Concretament s’anoncièt dètz nòus licèus e una pojada en poténcia de las escòlas del numeric, la perseguida del plan d’urgéncia per l’emplec amb 90 000 formacions. Se crearà una nòva agéncia de l’energia. Lo futur contracte de plan Litoral  21 deuriá aportar 200 000 èuros d’investiment e lo plan Marshall per lo BTP se perseguirà amb 636 milions d’èuros engatjats al 1r de novembre.
 

 




Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
19.

La primera d'e..., collonut! Nomès podia passar a Occitània.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 4
  • 0
Fisèl de Castre Ailà luènh
18.

#17 Oblida d'ajustar, mariòl, qu'un plan d'urgéncia per l'emplèc es un plan qu'empacha definitivament tota deslocalizacion, o la va venir d'ara endavant non-rentabla, sens tocar de ges de biais ni al dreit, ni al revengut, ni a la dignitat da cap trabalhair !!!.

  • 0
  • 0
Ernest Guevara Jr.
17.

La "Region Occitanie - Pyrénées, Méditerrranée et surtout pas Massif Central même s'il contient les deux tiers de sa surface physisque" a aprovat un plan per las energias renovelablas, sostendrà lo CIRDÒC e l’occitan, aumentarà sas competéncias e perseguirà son plan d’urgéncia per l’emplec. Un plan d'urgéncia per l'emplèc es un plan qu'empacha definitivament tota deslocalizacion, o la va venir d'ara endavant non-rentabla. Tot çò mai es pas que parlicada social-democrata a l'europèa…

  • 3
  • 0
Fabre Muret
16.

En tous cas , cas m'agradi, fa co qu'anoncia....pel moment'. L'esperi per la lenga

  • 0
  • 0
Grelineta Vila sus Cèu
15.

"Occitanie" ou "Occitanie, Pyrénées-Méditerranée" es lo nom que Jornalet deveriá emplegar dins aquel article e per lo tradusir.
Occitania en occitan per ieu es l'espaci tot on se parla l'occitan : escarterat en França, en Espanha, en Italia e en lo Principat de Monèga.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article