Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La candidatura de Manuel Valls a la primària del Partit Socialista a fach reconfigurar lo govèrn francés

Bernard Cazeneuve es nomenat a Matignon e Bruno Le Roux a l’Interior

Manuel Valls es pas pus lo primièr ministre francés, despuèi qu’a anonciat que se presentarà a la primària del Partit Socialista per ensajar d’arribar a l’Elisi. “Òc, soi candidat a la presidéncia de la Republica”, çò proclamèt diluns a Evry, la vila pròcha de París que ne foguèt deputat-cònsol fins en 2012.
 
L’anóncia de Valls es subrevenguda qualques jorns après que François Hollande anoncièt que se presentariá pas a la reeleccion, amb la volontat de metre fin a las especulacions e de confirmar las rumors. Mas per se poder presentar a la primària del Partit Socialista, que se tendrà entre lo 22 e lo 29 de genièr, Valls demissionèt ièr coma primièr ministre. Segon los sondatges, es lo candidat favorit dels socialistas franceses.
 
 
De cambiaments al govèrn francés
 
La demission de Valls a provocat una tièra de cambiaments al govèrn de la Republica Francesa.
 
Bernard Cazeneuve, que fins ara èra ministre de l’Interior, es vengut lo tresen primièr ministre del quinquenat Hollande. Cazeneuve es un dels mens impopulars del govèrn, mas en junh que ven desira pas se representar a la deputacion, puèi que s’estima mai de se consagrar a una carrièra d’avocat, çò rapòrta L’Opinion.
 
Es doncas Bruno Le Roux, president del grop PS a l’Assemblada francesa, que pren la carga de ministre de l’Interior. De son costat, André Vallini, qu’èra secretari d’estat cargat del desvolopament e de la francofonia, es nomenat a las relacions amb lo Parlament. E Jean-Marie Le Guen, que s’ocupava de las relacions amb lo Parlament, repren l’ancian pòrtafuèlha de Vallini.


Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
4.

Manelet jo estic amb tu, encara que nomais sia perquè ets del Barça.

  • 0
  • 2
Gerard Joan Barceló Pèiralata
3.

#2 Si qu'existís "subrevenir", Sénher. Existisson pereu "tolerància", "umanisme" e "compassion", de mots absoludament estrangiers a vòstre sinistre vocabulari.

  • 12
  • 1
lo talha-ceba
2.

subrevenguda es una estropiadura( de pataqués) simplament avenguda : l'anoncia de Valls es avenguda quauques jorns après.. o ben se pot pereu emplegar arribar : aquo es arribat fai una setmana: c'est survenu il y a une semaine; a la suèlha subrevengut...

  • 4
  • 12
E Passa Que T Ai Vist Lo Clapàs(Montpelhièr)
1.

Que fai la politica dicha "francèsa (es a dire parisenca) siquenon repepiar e encara repapiar de longa ?
Alara la candidatura dau Valls, tan coma aquèsta dau Fillon e de la vida politica parisenca tota se pòt malaürosament resumir atal : 1) Costumièiras enfadas e intrigas de palàs a cò de la parisencalha.
2) Concretament, quin interès per nosautres occitans ? Pas cap.

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article