Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La Cort de Cassacion jos lo contraròtle dirècte del govèrn francés?

La pus nauta jurisdiccion francesa planh una nòva reforma judiciària “en rompedura amb la tradicion republicana”

| Andrew Reid Wildman, Artist, Writer, Photographer

Una nòva reforma judiciària metriá la jurisdiccion francesa pus nauta “jos lo contraròtle dirècte” del govèrn, segon çò que planguèt publicament la quita Cort de Cassacion dimècres passat. Lo primièr president d’aquel naut tribunal, Bertrand Louvel, e lo procuraire general, Jean-Claude Marin, publiquèron un corrièr que reclamava d’explicacions al primièr ministre francés, Bernard Cazeneuve, e sollicitèron d'el que los recebèsse.

 

Meton en causa un decret del 5 de decembre de 2016 que reforma “l’inspeccion generala dels servicis judiciaris”, es a dire, que l’executiu contraròtle las jurisdisccions judiciàrias, çò rapòrta Le Point. Aquel contraròtle se limita ara a las jurisdiccions “de primièr e de segon gra”, es a dire, los tribunals de granda instància e las corts d’apèl. Lo decret del 5 de decembre suprimís aquela precision, çò que fa que la Cort de Cassacion intre de facto dins lo camp de l’executiu.

 

La Cort de Cassacion es la jurisdiccion francesa pus nauta e ara se contraròtla ela meteissa, en fasent un còp per an un rapòrt sus son foncionament a l’ocasion de sa rintrada solemna. Tanben pòt èsser auditada per la Cort dels Comptes, que velha sul bon usatge de l’argent public.

 

Es pas brica frequent que los caps de la Cort de Cassacion interpèlen l’executiu. Pasmens Le Point remembra que Louvel e Marin o faguèron tanben en octòbre passat per reprochar al president francés François Hollande de prepauses sus la “coardiá” dels magitrats, citats dins un libre dels jornalistas Gérard Davet et Fabrice Lhomme.








Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Anibal Tunis
1.

La pus nauta jurisdiccion francesa planh una nòva reforma judiciària “en rompedura amb la tradicion republicana” ? Li se caldriá despertar lèu : amb Euròpa, sa "tradicion republicana", fa bèl brieu qu'es estada transferida al musèu de las antiquitats istoricas, del temps de las democracias passadas…

A ieu, me balha l'enveja d'anar far una passejada subre l'esquina de mos elefants, per visitar l'empèri novèl !

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article