Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Catalonha a l’Union Europèa: “Euròpa deu far partida de la solucion”

Lo govèrn de Catalonha expliquèt aqueste dimars lo referendum independentista al Parlament Europèu

Los tres representants màgers del govèrn de la Generalitat de Catalonha expliquèron ièr de ser lo referendum d’independéncia al Parlament Europèu a Brussèlas. Lo president, Carles Puigdemont, lo vicepresident, Oriol Junqueras, e lo conselhièr dels afars exteriors, Raül Romeva, assolidèron davant una sala comola qu’en Catalonha i aviá una majoritat sociala e politica que voliá aquel referendum, e mai se l’estat espanhòl refusava de negociar.
 
La conferéncia prenguèt una importància encara pus granda après l’ensag de boicòt del Partit Popular espanhòl, que son pòrtavotz dins l’èurocambra mandèt una lètra a totes los parlamentaris del Partit Popular Europèu en suplicant qu’ i assistiguèsson pas.
 
A la meteissa ora lo nòu cap del Parlament Europèu, lo popular Antonio Tajani, aviá organizat una recepcion dels ambaissadors, mas aquò portèt pas brica tòrt a la presentacion catalana.
 
La sala, amb 350 sètis, aculhissiá un fum de mond quitament dreches que recebèron los politicians catalans amb una fòrta ovacion. Demest los assistents i aviá d’eurodeputats de divèrses partits, de “think tanks”, de politicians internacionals e un grop nombrós de jornalistas.
 
 
“Euròpa se pòt pas permetre de desvirar lo regard”
 
Puigdemont, que faguèt son discors basicament en anglés e francés, afirmèt que Catalonha fariá son referendum de valor constrenhenta “al pus tard en setembre de 2017”, en tot argumentar que “l’80% dels catalans son favorables a la tenguda d’un referendum”, una demanda que lo Parlament espanhòl “refusèt en qualquas oras” e “denhèt quitament pas estudiar”.
 
“Çò qu’es en jòc es pas l’independéncia mas la democracia, e concernís pas solament los que sèm partisans d’un estat pròpri, mas totes los que cresèm a la libertat. Es un problèma europèu. E Euròpa se pòt pas permetre de desvirar lo regard, ela deu far partida de la solucion”, çò diguèt.
 
A respècte del refús de l’estat espanhòl, lo president manifestèt son desir de lo pachar amb las autoritats espanhòlas: “O preferissèm aital, mas s’o podèm pas, declaram que l’organizarem totun”, çò diguèt en apondent qu’“es pas possible que s’impause l’intransigéncia”.

Lo president mençonèt l'occitan coma una de las lengas oficialas de Catalonha e Aran.
 
 
“De politicas mai justas e eficaças”
 
Junqueras parlèt de l’economia. Dins un discors en castelhan e anglés lo vicepresident e conselhièr de l’economia remembrèt qualques injustícias de l’economia espanhòla amb Catalonha e Aran e argumentèt que l’independéncia deviá servir per far de politicas mai justas e eficaças.
 
“Çò que volèm es votar e decidir amb nòstres vòtes qual es lo nòstre avenir e contribuir amb nòstra responsabilitat a bastir una Euròpa e una comunautat internacionala fòrça melhoras”, çò apondèt.
 
 
“La credibilitat d’Euròpa es en jòc”
 
Dins son torn, Romeva insistiguèt en anglés, que “lo crèdit d’Euròpa es en jòc”. Lo conselhièr dels afars exteriors soslinhèt que lo plan dels catalans passava per “las urnas, los vòtes, la democracia” e reclamèt qu’Euròpa foguèsse a la nautor de la democracia.
 
“Catalonha es totjorn estada europèa e europeïsta, e o serà totjorn. Uèi Euròpa pòt pas barrar los uèlhs a aquela realitat, son crèdit es en jòc. Per aquò Euròpa a una espròva tanben en Catalonha, perque Euròpa deurà decidir e pòt pas mancar la democracia.”
 
En mai d’aquò, Romeva remembrèt las manifestacions pacificas e multitudinàrias de las darrièras annadas e remarquèt qu’èran anats en Euròpa per presentar lors arguments en persona: “Sèm pas venguts aicí per exigir ni reclamar. Sèm venguts nos explicar, per presentar nòstres arguments. E per o far sens intermediaris, sens distorsions.” 
 

abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
9.

Núria, no t'enganyis, espanya es un estat, al que per desgràcia pertanyem, però es això només una entitat burocràtico-administrativa, mai es, ha sigut, o serà una nació, sinó fixat amb Castella.
Això que prediques, son tics falangistes, evoluciona! I pensa com una persona, i dona't conte de saber quin es el teu Pais, no el que et diuen de madrit.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Núria Espriu Girona
8.

Catalunya és i serà sempre part d'Espanya, no tots els catalans volem sortir d'Espanya, SOM CATALANS I ESPANYOLS.

  • 0
  • 0
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
7.

Bé, no tot, però ja ho saben, ara no podran dir que no ho sabien.
Com ens faixin com Bòsnia!
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 2
  • 0
Peire II d\'Aragon
6.

Romeva ireclamèt qu’Euròpa foguèsse a la nautor de la democracia ? Aqueste ciutadan me sembla fòrça utopista. O alara, vivèm pas dins la meteissa Euròpa. Fa plan longtemps que la mieuna a quitat d'èsser una democracia… Quina que sián las politicas causidas electoralament pels pòbles d'Euròpa; sempre nos i es impausada la meteissa puta de politica rigorista de dreita, de grat o de fòrça. E aquò non es una democracia.

  • 2
  • 0
Pirolet
5.

#3 Devètz èsser d'aqueles "botiflers" qu'aun tan paur del "colonialisme" de Barcelona que vos sacatz pès e mans ligats jol jòu (e las sagetas?) de Madrid. Viscan als Maulets!

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article