Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo Curdistan meridional a convocat un referendum d’independéncia lo 25 de setembre

Lo país es ara una region autonòma que fonciona de facto coma un estat independent dempuèi la guèrra d’Iraq de 1991

Lo govèrn del Curdistan meridional (dins las frontièras de l’estat iraquian) a convocat un referendum unilateral d’independéncia lo 25 de setembre que ven, çò rapòrta jornal curd Rudaw. En abril passat, los dirigents dels dos principals partits del Curdistan meridional —l'Union Patriotica de Curdistan (UPK) e lo Partit Democratic de Curdistan (PDK)— avián ja anonciat que lo volián convocar ongan.
 
Dins una reünion tenguda aquesta setmana entre lo president Mesûd Barzanî e los caps de l’oposicion, son convenguts de crear tres comitats: un prendrà en carga de parlar del referendum amb las autoritats de Bagdad, un autre amb los païses arabis e lo tresen amb los autres estats de la region, coma Turquia e Iran.
 
Lo referendum cèrca d’èsser una mesura de pression per obténer un melhor acòrdi d’autodeterminacion quand l’autoproclamat Estat Islamic serà vencut en Iraq.
 
Lo Curdistan meridional es una region autonòma, que fonciona de facto coma un estat independent dempuèi la guèrra d’Iraq de 1991. A son armada pròpria —los peshmèrgas— e es una de las quatre regions istoricas de Curdistan, amb Rojava dins l’estat sirian e los territòris de Curdistan dins lo sud-èst de l’estat turc e dins lo nòrd-oèst de l’estat iranian.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" igualada (PP.CC.)
2.

Va, mes, mes, el Mon s'aixeca, i els seus pobles també, els Kurds feia temps que s'ho mereixien, i tants d'altres: El Quebec, el Sahara Occidental, Tìbet, els Toaregs, els Palestins, etc.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Artur
1.

Seràn interessantas las reaccions de las comunautats internacionaus, en particular las deus Estats-Units e de lla Comunautat Europèa. Los Catalans qu'examinaràn aquerò dab gran interés, çò supausi.

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article