Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Canadà festeja son 150n anniversari amb de protèstas indigènas e quebequesas

Las comunautats originàrias demandan que se reconesca tanben los pòbles indigènas coma de nacions fondadoras de Canadà

| Tony Caldwell / Postmedia Network
Lo 1r de julhet, Canadà festegèt oficialament lo 150n anniversari de sa fondacion amb tot plen d’eveniments. Las celebracions, totun, son ongan marcadas per las protèstas de las comunautats originàrias e de Quebèc.
 
De desenats de milièrs de personas protèstan long de tot Canadà, en seguissent la crida de desenas d’organizacions indigènas. Una de las principalas accions de protèsta es la campanha Recognition2Action que sollicita del primièr ministre del país, Justin Trudeau, que mene a bon tèrme una lei “qu'establisca amb claretat l'estatut dels pòbles indigènas coma de nacions fondadoras de Canadà”.
 
“L'idèa que Canadà foguèt fondat pels britanics e pels franceses es incompleta. Los pòbles indigènas èran aicí fòrça abans eles e aurián d'èsser reconeguts, almens, coma de fondadors de la nacion en de circonstàncias parièras”, çò soslinha la campanha, que remarca que “durant las activitats del 150n aniversari de Canadà es lo moment de transformar la reconeissença en accion”.
 
La campanha l’a lançada l’Assemblada de la Primièras Nacions (APN), qu’es l’organizacion màger de las comunautats originàrias. De mai, d’autres grops indigènas an bandit lo movement #Resistence150, del temps que los sobeiranistas quebequeses s'opausan tanben a quina festivitat que siá.
 

 

Quebèc remembra 150 eveniments negatius
 
Lo Partit Quebequés (PQ) a d’efièch lançat una campanha apelada “L’autre 150n, l'istòria darrièr l'aniversari” ont recòrdan 150 eveniments qu’an afectat negativament Quebèc dempuèi 1867.
 
 
 




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
3.

Seria bo, que els blancs admetessin que son uns colonitzadors, i que ells de indígenes, no en tenen res.
Visca la Terra....Lliure1
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Simca Simca Simca 1000 City
2.

E Septime Severe ne ditz pas res ? Où, Septime, desvèlha-te, que los amerindians s'islamisan !

  • 17
  • 1
francesc palma
1.

Las dretas governan pel seu profit, se'n foten se los indigenas indis son los primiers pobladors, lo que volen son momi, moni. Res pus.

  • 15
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article