Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Turquia: la Marcha per la Justícia es arribada a Istambol

Après 24 jorns de caminada, de desenats de milièrs de manifestants an marchat suls 450 Km que separan Ankara e Istambol per protestar contra la deriva autoritària d’Erdoğan

| John Nichols
La nomenada “Marcha de la Justícia” arribèt ièr a Istambol après 24 jorns de caminada entre Ankara e Istambol. De milièrs de personas an caminat aqueles 450 Km en reclamant la justícia. Acompanhats en tot moment per qualques desenas de policièrs, los manifestants portavan de camisetas, de casquetas e d’afichas amb lo mot “justícia”. En tèsta a marchat Kemal Kılıçdaroğlu, un òme de 68 ans qu’es lo cap del Partit Republican del Pòble (CHP), l’eiretièr politic del secularisme de Kemal Atatürk, lo paire de la Turquia modèrna, e l’oposicion al govèrn d’Erdoğan.
 
“Aquò es pas que lo començament”, çò a afirmat mai d’un còp Kılıçdaroğlu long de la caminada. E de fach aquela “Marcha de la Justícia” es la primièra granda protèsta contra lo president Recep Tayyip Erdoğan après lo còp d’estat mancat de l’an passat. En pauc mai de dotze meses, la repression e la deriva autoritària del govèrn an ocasionat la detencion de mai de 50 000 personas, dont de politicians opausants e de jornalistas, an barrat qualques mèdias e mai de 150 000 jornalistas son al caumatge.
 
De fach, la gota qu’a fach desbordar lo vas es estada la condemnacion a 25 ans de preson del deputat del CHP Enis Berberoğlu. L’acusan d’un delicte d’espionatge e de voler portat tòrt al govèrn per aver revelat un vidèo que mostrava l’armada turca a menar d’armas en Siria, per las liurar presumidament a l’autoproclamat Estat Islamic.
 
 
Sosten d’autres partits e movements socials
 
Es just après la condemnacion de Berberoğlu que lo CHP anoncièt la “Marcha de la Justícia”, en demandant al mond dels autres partits “qu’aimen la democracia e la justícia" de jónher la marcha. Tanben se son jonches de collectius restacats amb las protèstas del pargue Gezi de 2013, que causèron un chepic màger a l’AKP e a Erdoğan, e que s'estendèron en ochanta províncias sus las ochanta una del país.
 
 
La deriva autoritària d’Erdoğan
 
Cal remembrar que la prima passada, Erdoğan reüssiguèt a far aprovar per referendum —lo 51,3% dels vòtes— una reforma constitucionala qu'autreja tota mena de poders al president.
 
La marcha es tanben estada una provocacion contra aquela omnipotència e una temptativa d’unificar una oposicion fòrça devesida fàcia a las eleccions presidencialas de 2019. “Es pas aisit de luchar contra un dictator”, çò afirmava Kılıçdaroğlu, .
 
 
L’HDP vòl contunhar fins a Andrinòple
 
Après l’arribada de la protèsta a Istambol, l’HDP demanda qu’ane fins a Andrinòple, la principala vila turca abans la frontièra amb Grècia. Aquí es encarcerat Selahattin Demirtaş, un dels caps del partit prò-curd. L’HDP es lo tresen partit parlamentari e lo qu'a mai patida la repression governamentala.
 
A l'ora d'ara son dètz los deputats de l’HDP en preson per de presumits delictes de terrorisme e de distribucion de propaganda de grops armats coma la guerrilha PKK. D’autres tres seràn arrestats se tornan en Turquia. En mai d’aquò, divèrses sètis d’aquel partit son estats atacats per de partisans d’Erdoğan.
 
En fasent arribar la marcha fins a Andrinòple, l’HDP vòl demostrar la pluralitat del movement, coma una escasença de far nàisser una nòva Turquia socialament inclusiva, ont los curds e d’autras minoritats nacionalas, culturalas e religiosas sián pas secutadas ni marginalizadas.
 
 
De criticas contra Kılıçdaroğlu
 
Totun, i a qualques sectors critics amb lo govèrn d’Erdoğan qu’acusan Kılıçdaroğlu d’aver sostengut la repression governamentala. D’efièch, dison que lo CHP a participat a totes los actes que lo president turc a convocats per mostrar d’unitat contra “la menaça putschista”, e mai s’an totjorn exclús lo partit pròcurd.
 
Tanben critican Kılıçdaroğlu perque qualques deputats del CHP an votat al parlament en favor de levar l’immunitat parlamentària contra 138 deputats de l’oposicion. Una mesura qu’a servit per perseguir los elegits de l’HPP e quitament de qualques unes del CHP.
 
 

abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc Palma
1.

Condemnat lo diputat Berberoglu a 25 ans de preson, per mostrar que los militars turcs enviavan armas als terroristas d' EI.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article