Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Aver d’enfants fa viure mai longtemps

Es la conclusion d’un nòu estudi fach per l’Institut Korolinska de Suècia e dirigit per Karin Modig

| US Air Force/Senior Airman Katherine Windish
Èsser paire o maire fa viure mai longtemps. Quand aquestes an 60 ans, la diferéncia amb d’òmes e femnas sens enfants pòt aténher dos ans de mai. Es la conclusion d’un nòu estudi fach per l’Institut Korolinska de Suècia e dirigit per Karin Modig.

L’origina de l’estudi es estada la volontat de Modig de sos collègas de conéisser s’aver de mainats reculava o non la data de la mòrt de las personas. Per ansin estudièron mai de 700 000 òmes e femnas amb una edat de 60 ans o mai. Las donadas estudiadas comprenián s’èran maridats o pas, e s’avián d’enfants.

Puèi calculèron la data possibla de mòrt de totas aquelas personas e comparèron las qu’avián de mainatges e las que n’avián pas. E malgrat tot, la possibla data finala de la mòrt reculava per las personas qu’avián d’enfants. De factors coma l’educacion èran importants, de segur, mas mai encara o èra aver de descendents o non.

Aital, un òme qu’aviá un mainat aviá un 7,4% d’escasenças de morir. E un òme de la meteissa edat qu’aviá pas d’enfants aviá un taus mai naut de mortalitat: un 8,3%. Çò que vòl dire qu’aver almens un mainat es bon per la santat de las femnas e dels òmes, çò diguèron los scientifics qu’an realizat aquel estudi.


De diferéncias mai grandas amb l’edat

Totun, la desparitat entre las personas qu’avián d’enfants e las que n’avián pas èra mai pichona a l’edat de 60 ans. E los òmes qu’avián aquela edat e èran pas maridats avián un 1,2% d’escasenças de mai de morir. Los qu’èran maridats, de lor costat, avián solament un 0,6% d’escasenças de morir, çò es mens de la mitat.

Malgrat d’estudis anteriors que confirmavan que çò d’important en la data de la mòrt de las personas èra lo sèxe dels mainats, la còla qu’a realizat aquel nòu estudi a volgut soslinhar qu’aquò es pas vertat e qu’es pas important d’aver de filhs o de filhas. Çò de mai important, çò diguèron, es d’aver d’enfants e pro.

L’estudi, publicat dins la revista numerica Journal of Epidemiology&Community Health a volgut confirmar, dins sas conclusions, que los deficits vitals que los patisson las personas qu’an pas agut de mainats son mai grands que en d’autras personas. Es un ponch scientific que los cercaires an volgut mostrar tre lo començament de l’estudi. (Legissètz la seguida).





 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.






abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article