Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Las cloacas de l’estat espanhòl

Un documentari que demòstra una tièra d’actes illegals e de corrupcion al sen del Ministèri de l'Interior amb la tòca de combatre lo vam de l’independentisme catalan

Dimars passat s’emetèt dins cèrtas televisions lo documentari entitolat Las Cloacas de Interior, que denóncia una tièra d’illegalitats e de corrupcion dins lo Ministèri de l’Interior espanhòl amb la tòca de combatre los principals dirigents independentistas catalans. Lo documentari es fach per l’ostal de produccion Mediapro e solament foguèt emés per las televisions regionalas de Catalonha, Illas Balearas e Bascoat. Dins totas las televisions de portada estatala lo reportatge foguèt censurat.
 
Lo documentari sintetiza en 80 minutas lo resultat de nòu meses de recèrcas e analisis que mòstran pel primièr còp a l'opinion publica l’illegalitat e la corrupcion al sen del Ministèri de l'Interior amb la tòca de combatre lo vam de l’independentisme catalan.
 
De resumir lo documentari es complicat car la trama es fòrça complèxa. Expausa l'impunitat amb la quala las autoritats espanhòlas an secutat l'independentisme en se servissent de procuraires e de policièrs, en cercant e creant de delictes falses e en menaçant e extorquissent quitament la Banca Privada d’Andòrra. A mai, denóncia la màfia policièra organizada per atacar e destruire los adversaris politics en obrant amb una impunitat absoluda, e demòstra la feblesa de la democracia e de l’estat de drech. Lo reportatge explica cossí fonciona la trama politicojudiciària que govèrna al marge de las institucions democraticas.
 
Ara, per evitar la censura, Mediapro emetrà lo documentari aqueste diluns sus la cadena GOL, especializada en fotbòl, per que pòsca arribar a tot l’estat espanhòl. En mai d’aquò, l’a mes sus YouTube amb de sostítols en anglés per ne far de difusion de portada internacionala. Lo vos prepausam en seguida.
 

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Matíç Çubran
5.

Amai que la Macrònia jupiteriana e bufèca nos en promet de bèlas, de pudesinas!

  • 1
  • 0
lachaud
4.

A quand las cloacas de l'estat frances?

  • 5
  • 1
JosepsBcnCat Barcelona
3.

#2 Sí, amb tots els defectes que pugui tenir, que en té, TV3 és clarament la televisió nacional de Catalunya així com ETB ho és del País Basc, però no pas IB3 de les Illes perquè mirant els seus noticiaris t'adones que, per voluntat pròpia, han elegit ser una televisió regional espanyola, és a dir, hispanocèntrica.

El tancament de la corresponsalia a Perpinyà -amb motiu d'estalviar perquè a TV3 se li va retallar de forma extrema el finançament públic, alhora que la facturació publicitària queia en picat per la gran crisi econòmica que encara estem patint- va ser una decisió molt criticada que va crear una clam de solidaritat amb l'enyorat Pere Codonyan, que n'estava al capdavant. Però encara pitjor que haver-la tancat és que mai han anunciat que tan aviat com es pugui la tornaran a obrir. Les corresponsalies de Palma i València, en canvi, es van mantenir.

TV3 té una xarxa de corresponsals radicada a Madrid, Bilbao, París, Londres, Brusel·les, Berlín, Moscou, Washington, Buenos Aires, Beirut (abans a Jerusalem) i Pequín (també n'havia tingut a Sevilla i Rabat). Jo el que en el seu dia vaig demanar va ser que s'aprimés la delegació de Madrid, ja que té 7 periodistes en plantilla a més de tota la resta de l'staff, fins a l'extrem que fes possible reobrir la delegació de Catalunya Nord i, a més. crear-ne una de nova a Roma ja que tant Itàlia com el Vaticà generen moltes notícies periodístiques. Això a banda, com a país llatí i mediterranií, Catalunya sempre ha tingut en molta estima Itàlia i la/es seva/es cultura/es.

Finalment, sobre TV3 i el País Valencià, va ser el PP qui la va clausurar i és l'actual govern valencià, format pel PSOE i Compromís, qui no en vol reanudar les emissions fins que no estigui en funcionament la seva nova televisió pública (Àpunt), que és quan el govern valencià té previst de signar uns convenis de reciprocitat amb els governs respectius de Catalunya i les Illes.


  • 5
  • 1
Joèla de Ièras Ièras
2.

#1 Gausariatz dire nacionala una television qu'enleva sa delegacion de Catalonha Nòrd e qu'es pas encara vesedoira al País Valencian?

  • 3
  • 2
JosepsBcnCat Barcelona
1.

S'hi diu: "...e solament foguèt emés per las televisions regionalas de Catalonha, Illas Balearas e Bascoat".

O sigui que segons el Jornalet TV3 és una televisió regional i suposo que pels mateixos set sous CatRàdio, l'eslògan de la qual és "la ràdio nacional de Catalunya", també.

Moltes gràcies, Jornalet, per il·luminar-me amb la coherent saviesa de la llum del vostre far.

  • 1
  • 6

Escriu un comentari sus aqueste article