Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo president del govèrn espanhòl, Mariano Rajoy, davant la justícia

En bona mesura, la deposicion de Rajoy se basèt a tornar dire que sabiá pas res dels afars financièrs del Partit Popular

Mariano Rajoy, es lo primièr president en exercici entendut per la justícia. Dimècres passat, declarèt davant lo jutge pel nomenat afar Gürtel, un presumit ret de corrupcion ligat al Partit Popular (PP).
 
En bona mesura, la declaracion de Rajoy se basèt a repetir que sabiá pas res dels afars financièrs del Partit Popular. Ni de l’afar Gürtel ni dels papièrs de Luis Bárcenas ni de las primas pagadas al negre. “Ma responsabilitat es politica e non pas comptabla”, çò diguèt.
 
Ça que la, pendent la deposicion i aguèt tanben de moments de cèrtas tensions amb lo procuraire, a qui lo president gausèt insinuar que s’èra enganat de testimòni. Totun, i aguèt un fum de responsas dins lo pus pur estil de Rajoy: “Fasèm çò que podèm vòl dire exactament çò que vòl dire: fasèm çò que podèm”.
 

 
 
L’afar Gürtel
 
L’afar Gürtel es un afar politicofinancièr que seguís una enquèsta menada a partir de febrièr de 2009 pel jutge de l’Audiéncia Nacionala espanhòla, Baltasar Garzón. E mai se lo jutge es estat destituit e enseguit, l’afar es encara en cors d’instruccion e implica un presumit ret de corrupcion ligat al Partit Popular (PP).
 
 
L’afar Bárcenas 
 
L’èx-clavaire del Partit Popular, Luis Bárcenas foguèt condemnat en preson per corrupcion e emblanquiment d’argent. Lo 31 de genièr de 2013, lo jornal espanhòl El País publicava una seguida de documents nomenats “los papièrs de Bárcenas”, que mostravan d’evidéncias de l’implicacion de l’èx-clavaire del Partit Popular (PP) en d’afars de corrupcion coma l’emblanquiment d’argent.
 
Segon las informacions desveladas per aquel jornal, Luis Bárcenas distribuiguèt d’argent, venent de dons d’entrepresas privadas, als nauts responsables del PP pendent sa gestion coma administrator d’aquela fòrça politica.
 
Luis Bárcenas foguèt condemnat a dètz e nòu meses de preson en julhet de 2013, acusat de malversacion de fonzes, de blocar d’argent, de portar una dobla comptabilitat e de pagar de gratificacions a de membres del PP. En genièr de 2015 foguèt liberat jos una caucion de 200 000 èuros e cada diluns, dimècres e divendres se deu presentar a l’Audiéncia Estatala (“Audiéncia Nacionala”) espanhòla, un tribunal d’excepcion qu’es en Madrid. Pendent aqueles jorns de comjat se presenta davant lo tribunal de Vielha.
 
L’escandal es vengut de mai en mai grand dempuèi lo jornal El Mundo, mai d’un còp, a publicat mai de documents sus l’afar e quitament los SMS de telefòn mobil que s’èran mandats Mariano Rajoy e Luis Bárcenas. Segon aqueles messatges se prometiá a Bárcenas qu’intrariá pas en preson. E es precisament tre que l’èx-clavaire intrèt en preson que sa declaracion desvelèt un escandal de finançament illegal e de gratificacions en negre que tocariá lo president espanhòl, Mariano Rajoy, e qualques membres del sieu govèrn.
 
D’autre caire, cal dire que i a un sector del PP qu’es pas dins lo govèrn, qu’es guidat per l’èx-president José María Aznar e qu’es a desligitimar lo govèrn de Mariano Rajoy. Lo director del jornal El Mundo es partisan d’aquela còla.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
1.

Ves que li hem de dir, només que això no s'aguanta des de fa temps, tant de bo ell i el seu estat desapareixes, per sempre.
Patètic francament patètic, i el pitjor es que aquell estat que ens diu que fem coses il·legals està mes podrit que mai, i tot en ell es il·legal, tant e bo no haguessin existit mai, només ha servit per tocar els o...
Amèrica, la Guerra de successió, la Guerra civil, la dictadura d'en paquito, o del primo de rivera, i tota la merda que porten, si no hi hegessin estat mai, quin Mon mes maco!
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article