Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo Parlament de Catalonha a fach son primièr acte d’independéncia amb una lei per poder votar

Dins una jornada plena de tensions e de trabucs, la majoritat independentista de la cambra catalana es arribada d’aprovar una lei que permeta de menar a bon tèrme lo referendum d’independéncia del 1r d’octòbre que ven

Far una lei per poder votar: aital es lo biais qu’a trobat lo Parlament de Catalonha per poder menar a bon tèrme lo referendum d’independéncia del 1r d’octòbre venent, après que l’estat espanhòl lo declararà illegal e ensajarà de l’empachar. Dins aquel sens, la cambra catalana faguèt ièr, 6 de setembre, son primièr acte d’independéncia amb l’aprobacion de la Lei del Referendum. Aquela lei declara la legalitat catalana superiora a la legalitat espanhòla, coma o met en evidéncia l’article 3 que ditz:
 
“Aquesta lei [...] preval ierarquicament sus totas las nòrmas que pòscan intrar en conflicte, en tant que regula l’exercici d’un drech fondamental e inalienable del pòble de Catalonha”.
 
La majoritat independentista de la cambra catalana a capitat a forçar lo reglament per avançar dins la votacion d’aquela lei dins una sesilha cargada de tensions. (vidèos / fòtos)
 
Los detalhs d’aquela lei e del debanament del referendum se presentèron en public lo 4 de julhet passat, coma ben o raportèrem sus Jornalet. Mas la convocacion se faguèt pas oficiala a causa de las menaças de l’estat espanhòl. Ara que la Lei del Referendum es aprovada pel Parlament de Catalonha, l’estat espanhòl a mes en marcha totes los mecanismes per agir judiciàriament contra las autoritats convocantas.
 
Lo ministèri public a anonciat que farà sa denóncia contra lo burèu del parlament per aver permés lo debat d’aquela lei. De son costat, lo govèrn espanhòl a demandat al Tribunal Constitucional que paralize sul pic las decicions presas pel Parlament de Catalonha.

Per quant a ela, la presidenta del Parlament de Catalonha, Carme Forcadell, qu’es la tòca de totas las acusacions espanholistas, a demandat la desqualificacion dels membres del Tribunal Constitucional per lor manca d’imparcialitat. 

A 22h30, lo president, Carles Puigdemont, e tot son govèrn, signèron la convocacion del referendum.
 



abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
4.

Bé, en fi, clar marxem!
Visca la Terra...LLiure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 2
  • 0
francesc palma
3.

Lo bufon de C,s volia far perdra temps amb sas pardaladas, se pensava qu' atal no s'arribaria pas a votar.

  • 1
  • 0
Domergue Sumien Ais de Provença
2.

Felicitacions ais independentistas catalans dau Principat! Ara, esperem que l'independentisme se difuse dins la rèsta dei País Catalans. E tanben aicí en Occitània.

  • 8
  • 0
Cat
1.

Brau! Bèu trabalh, l'istòria s'escriu chasque jorn!

  • 8
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article