Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Catalonha: revolucion democratica après un còp d’estat contra la Generalitat

| Pere Tordera

La Gàrdia Civila espanhòla intrèt ièr de matin dins plusors sètis del govèrn de la Generalitat de Catalonha, dont lo de las finanças, lo dels afars socias e lo de las relacions institucionalas. Los agents faguèron mai d’una quarantena de perquisicions, detenguèron catorze nauts foncionaris e metèron en examen un vintenat de personas. Los ciutadans prenguèron per milièrs las carrièras en Catalonha tota per protestar contra aquela accion. De remarcar l’acamp davant lo sèti del departament de las finanças, al centre de Barcelona, un acamp que comencèt a 8h espontanèament quand se saupèt l’operacion de la Gàrdia Civila e que s’es tengut durant tota la nuèch passada.


L’operacion de la Gàrdia Civila, nomenada Anubis en onor del dieu egipcian de la mòrt, aurià la tòca de cercar de documents restacats amb lo referendum d’independéncia de Catalonha e Aran previst pel 1r d’octòbre que ven, que lo govèrn espanhòl a declarat illegal. Un jutge auriá ordenat aquela operacion en acusant los detenguts de desobesissença, prevaricacion e malversacion de fonzes publics.
 
En mai d’aquò, la Gàrdia Civila faguèt de perquisicions dins divèrsas entrepresas privadas de Catalonha en arrestant qualques dirigents, dins las societats e dins lors abitacions. Los detenguts son restacats amb los sits web e los bulletins de vòte del referendum. La Gàrdia Civila auriá confiscat dètz milions de bulletins de vòte.
 
Las finanças de la Generalitat de Catalonha son ara a las mans del govèrn espanhòl.
 
 
Revolucion democratica
 
A partir de 8h, quand se comencèt d’aprene l’intrada de la Gàrdia Civila dins mai d’un sèti de la Generalitat, d’acamps espontanèus sorgiguèron en Catalonha tota, quitament Perpinhan. De centenats de milièrs de personas prenguèron las carrièras de las principalas vilas catalanas, ont de volontaris lor portavan d’aiga e quicòm per manjar.
 
Fòrça escòlas decidiguèron de clavar per que se poguèsse manifestar, e quitament plusors entrepresas daissèron partir los salariats en priorizant la defensa de la democracia.
 
Al crit de “Votarem!”, l’acamp de Barcelona s’es tengut durant tota la jornada e fins a una ora avançada la nuèch davant lo sèti del departament de las finanças. La principala artèria de circulacion de la ciutat, la Gran Via de las Corts Catalanas, foguèt barrada a la circulacion durant tota la jornada de dimècres passat.
 

 
 
Sètge de la CUP
 
Non luènh d’aquí, de centenats de milièrs de personas  se reüniguèron tanben davant lo sèti de la CUP, qu’èra encerclat per d’agents de la dicha Polícia Nacionala espanhòla, e mai d’un agent en civil encagolat. Durant uèch oras los agents esperavan un òrdre del jutge per escorcolhar los locals, mas l’òrdre arribèt pas e partiguèron. La CUP se regaudís de la resisténcia pacifica.
 
 
Puigdemont: “L’estat a aplicat de facto l’estat d’excepcion”
 
Pauc après miègjorn, lo president de la Generalitat de Catalonha, Carles Puigdemont, parlèt als mèdias acompanhat de tot son govèrn.
 
“L’estat espanhòl a mes en suspension de facto l’autogovèrn de Catalonha e a aplicat de facto l’estat d’exepcion. [...] Aquela agression es fòra de tot aparament legal. S’es atacat l’estat de drech e totas las garentidas constitucionalas en tot violar la carta dels dreches fondamentals de l’Union Europèa. [...] Lo govèrn espanhòl a despassat la linha roja que los separava dels regims autoritaris e repressius e es vengut una vergonha democratica”.
 
En mai d’aquò, lo president declarèt son engatjament pel referendum e afirmèt que lo primèr d’octòbre totòm poiriá votar. “Nos caldrà una actitud de serenitat davant las actituds menaçantas e las illegalitats que comet lo govèrn espanhòl”, çò diguèt.
 
 
 
Rajoy: “An temps d’evitar un sòrt pièger”
 
De ser, après 21h, parlèt als mèdias lo president del govèrn espanhòl, Mariano Rajoy. Aqueste afirmèt que “lo referendum se [fariá] pas” en disent qu’èra “una quimèra impossibla” e menacèt tornarmai lo govèrn de la Generalitat: “An temps d’evitar un sòrt pièger”.
 
Rajoy justifiquèt lo còp d’estat contra lo govèrn catalan en assolidant que “degun pòt èsser subre la lei e apondèt que “la desobesissença a la lei de part d’un poder public es quicòm de contrari a la democracia”.
 
 
 
 

Reaccions de qualques elegits occitans












     
        
    
fffff fffff
 Peth drèt de vòt (poemòt monosillabic aranés)

Jo non voi mès
eth sòn mau vent,
eth sòn cèu gris
n’eth sòn peish gròs,
ne pan deth sòn
n’eth sòn gran rei
n’era sua lei,
qu’è set de vin,
non pas de sang.
Voi eth mèn dret
de vòt tà jo,
que deth sòn frau
jo ja n’è pro!



Xavi Gutiérrez Riu (20.09.2017)
 
   





abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
26.

Se lo PP l'ultra nacionalisme espanhol, fos un pauc inteligent, faria lo que li diu Pedro Sanchez, primier reconèisser la Nacion Catalana, aprés que la Generalitat hagués mai diners com ha dit Guindos, puei reconeisser las seleccions catalanes de futbol, de Joquei, lo concert econòmic,etc. abans de lo dia de la votacion.

  • 2
  • 2
"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
25.

Sencillament, falangistes! I com fa cinquanta anys enrere, Estaven allí hi eren, i ara surten, i van a per totes, i com que quan parlen queda be, doncs, a dir i afer el que volen, i com bons flangistes que son fan el que els surt de la...
Mal.. si un Almogàver aixequés el cap, o tant sols Roger de Llúria, em Carrasclet o en Massana, que crec que ens deuen estar observant des de algun lloc, els en fotrien cada una.
Però ara som pacífics i demòcrates, i tenim la raó de la nostre banda, però si em de clavar galetes...No som demòcrates. i ho volem tot.
Visca la Terra...Lliure! I Despertaferro!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 5
  • 0
Pirolet
24.

#13 Non: dos tròlls! O lo meteis amb dos desguisaments. Caldriá que nos diguèsse quant lo paga lo PP per dire de conanariás aital! Voler nos far passar los franquistas per de democratas, te disi!

  • 13
  • 0
francesc palma
23.

1-Reconeissement de la Magnífica Nacion Catalana.
2-Concert econòmic
3-Recaptacion directament dels impostes
4-Seleccions esportivas de futbol, hoquei, e las qu' es vulga.
5-Representacion exteriora de Catalunya a l'UE e a L'ONU.
6-Corbeta amb missils defensius
7-Missils defensius terra aire
8-Exèrcit propi de voluntaris
9-Banc Nacional de Catalunya
10-Servei secret de seguretat
11- Presuposts diferents als d'Espanya
12-Consolats catalans
13-Representacion exteriora de la cultura catalana
14-Ministeris de Defensa de Terra, Mar i Aire
.......................................................................................

  • 11
  • 0
Pom Pom Pom Pidou Bedariu
22.

#11 La Delgà es aqui per executar los òrdres de Paris. Per solidaritat centralista, Paris condemna sustot pas lo còp d'estat de Madrid. Doncas la "pausicion" de la Delgà aqui l'as : la votz de son mèstre.

  • 25
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article