Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Espanha refusa de negociar amb la Generalitat de Catalonha e mai lança un ultimatum

Lo govèrn espanhòl vòl suspendre l’autonomia e accèpta la proposicion dels socialistas e l’UE de reformar la Constitucion dins sièis meses

Lo president del govèrn espanhòl, Mariano Rajoy, mandarà al president de la Generalitat de Catalonha, Carles Puigdemont, una somacion per que diga s’a proclamat l’independéncia o non. Atal o diguèt Rajoy dins sa compareissença al Congrès dels Deputats espanhòl ont explicava la decision qu’avián presa de matin al conselh dels ministres a prepaus de l’afar de Catalonha e Aran.
 
E mai Puigdemont aguèsse dobèrta una pòrta al dialòg, Rajoy la barrèt completament amb lo sosten del Partit Socialista (PSÒE) e de Ciutadans. Lo cap espanhòl diguèt que parlariá amb Puigdemont sonque se “torna a la legalitat”, e mai afirmèt que “i a pas cap de mediacion possibla entre la lei democratica e la desobesissença e l'illegalitat”. Ansin, Rajoy a lançat un ultimatum a Puigdemont:  lo cap del govèrn espanhòl aplicarà l'article 155 de la Constitucion espanhòla s'abans lo 16 d'octòbre lo president catalan a pas levat la proclamacion de l'independéncia.
 
Rajoy afirmèt tornarmai que lo 1r d’octòbre i aviá pas agut nat referendum, car s’èra “desarticulat” gràcias a l’intervencion “professionala” de la polícia espanhòla, dicha nacionala, e la Gàrdia Civila, que saludèt e felicitèt de son prètzfach. “Es urgent de metre fin a la situacion que se viu en Catalonha”, çò assolidèt.
 
 
Los socialistas tanben refusan la mediacion
 
Per quant a ela, la pòrtavotz del PSÒE, Margarita Robles, demandèt a Rajoy un pauc d’autocritica mas diguèt qu’èra d’acòrdi amb son intervencion: “Nos fa pas mestièr d’autre  mediator que nosautres meteisses.” Tanben prepausèt una reforma de la Constitucion espanhòla dins sièis meses. Aquela proposicion auriá lo sosten del PP e de la Comission Europèa. Per contra, en Catalonha e Aran resolveriá pas res.
 
 
L’article 155
 
Lo govèrn espanhòl s’alestís ara per activar l’article 155 de la Constitucion espanhòla contra lo govèrn autonòm de Catalonha. Mas per o far deu èsser segur que la Generalitat a proclamada l’independéncia.
 
Aquel article prevei l’intervencion de l’autonomia amb la finalitat de preservar “l’unitat nacionala” [vòl dire estatala]. S’es pas jamai aplicat e lo tèxt especifica pas gaire quinas mesuras poirà prene Rajoy per obligar la Generalitat a complir sos òrdres.
 
 
“Tota possibilitat de negociacion ei barrada”
 
Dimars passat, se signèt la declaracion d’independéncia que demora en suspens per donar una oportunitat al dialòg e la mediacion.  Al moment de la signatura, la CUP demandèt un relambi maximal d’un mes per aquela suspension. “Mès, bon, dempús d’escotar Mariano Rajoy, tota possibilitat [de negociacion] ei barrada”, çò diguèt Mireia Boya.
 
Mentretant, Carles Puigdemont diguèt a la television estatsunidenca CNN, qu’el ofrissiá una negociacion entre dos interlocutors de la Generalitat e dos autres del govèrn espanhòl. 

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
8.

Lo PSOE arribet a un acord amb lo pp per cambiar la constitucion e far- la un estat federal, mas d'aquí a 6 meses. Açò seria creible e pres en consideracion per una negociacion, se 's fes ara e estigués acabat coma màxim amb un mes, pas d'aquí a mieg an.

  • 3
  • 0
carles països valencians
7.

#6

els catalans!!!!!!!!! quins catalans!!!!! només el 33 per cent vol la independencia ... seràn catalans la majoria silenciosa que se sent tambè espanyolaʔ catalunya si, espanya també ... el món sencer ja se.n ha adonat que la independència ÉS IMPOSSIBLE. catalunya és i serà una NACIÓ CULTURAL, SI, però mai un estat independent. els independentistes han de baixar els brassos, la democràcia i la constitució no permetràn mai que un grapat de catalans encara que siguen un milio, IMPOSEN EL SEU VOLER.

  • 0
  • 9
Joan Marc
6.

#1 Els catalans exigeixen el dret a decidir. Això no es pot negociar. Aquesta reforma constitucional es per fer perdre temps. Ara es l'hora de la independència. Espero que el senyor Puigdemont va a declarar la independència d'aquí poc.

  • 8
  • 4
Enric Mala Tèsta
5.

En esperant que los independentistas catalans impausen l'independéncia, ieu, vesion un governament non-catalan impausar la depedéncia a Catalunya…

  • 9
  • 0
carles països valencians
4.

"Espanha refusa de negociar amb la Generalitat de Catalonha e mai lança un ultimatum"

estes informacions estàn manipulades, son falçes, no son creïbles, ja que el govern espanyol vol el diàleg i està aplicant la paciència que tot ho alcança.

Aguaiteu hui al diari levante el que diu:

El Govern creu que Puigdemont no va declarar la independència i obri marge al diàleg

El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, assegura en una televisió francesa que si els sobiranistes fan marxa enrere s'entaularan converses "per a intentar fer lloc en el marc de la Constitució a les aspiracions de certs catalans" - "La situació és greu, però som optimistes", indica

Efe / París 12.10.2017 | 14:03

El ministre espanyol d'Exteriors, Alfonso Dastis, va considerar hui que el president del Govern català, Carles Puigdemont, no va declarar dimarts passat la independència, però va avançar que l'Executiu central espera una resposta clara abans d'actuar.

"Per a nosaltres no ho han fet encara. No ho van fer en la sessió plenària del Parlament, ho van fer en una altra sala, ràpidament i solament una part, sense donar a l'oposició la possibilitat d'expressar-se", va dir en una entrevista concedida a la cadena francesa "CNews".

El ministre va apuntar que el termini marcat ahir en el requeriment formal a Puigdemont perquè confirme si va declarar o no la independència busca donar les autoritats catalanes "totes les possibilitats perquè s'expliquen".

  • 3
  • 22

Escriu un comentari sus aqueste article