Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc BasCarcassés

E se parlàvem de caulets…

L’IEO-Aude consagra la setmana del 6 al 9 de novembre als caulets

Coma cada an, l’Institut d’Estudis Occitans d’Aude consagra una setmana a un fruch o un legum d’Occitania. Ongan, del 6 al 9 de novembre, es vengut lo torn dels caulets.
 
La màger part de las animacions se passan a Puègnautièr:
 
— del 6 al 9 de novembre, una mòstra originala ”E a l’òrt? I a de caulets!”
 
— diluns 6 de novembre, 18h30, sala de la Tor: estrena-lectura de la setmana
 
— dimècres 8 de novembre, 15h30, sala Na Loba: contes jove public d’Alan Roch Fuèlhas de caulet
 
— dijòus 9 de novembre:
 
— 18h30, Sala Na Loba: conferéncia de Danièl Loddo: ”L’ortalan, l’òrt e los caulets”. Lo cantaire-etnològ parlarà non solament del biais d’aver de caulets dins son òrt, mas tanben de l’imaginari que s’i restaca.
 
— 20h30, sala de la Tor: lo sopar-caulet (12 €; reservar: 04 68 25 19 78 o ieo11@ieo-oc.org)
 
De mai, lo talhièr d’occitan de l’Ostal Sirventés (Carcassona) serà, lo dimècres 8 (18h30), consagrat al ”Vocabulari dels caulets”.
 
E lo caulet serà tanben present sus las ondas amb una cronica quotidiana sus Ràdio-Lenga d’Òc-Narbona (del 30 d’octòbre al 10 de novembre) e tres emissions Als 4 Vents sus RCF-Pays d’Aude (30 d’octòbre, 6 e 20 de novembre).

 
 
 
Mirelha Braç
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lo raiòu Cevenas
2.

Per una brava cauquerlada de sopa de caulet, bote dinc ma cauquèrla un parelh de pastenalhas lòngas e calossudas que talhe en quatre dinc lo sens de la longor e que talhe pièi en lisquetonas o cubes menuts dinc lo sens de l'espessor.
Ajuste una ceba mejana que chapole amai trisse. Mai doas fièlhas mejanas de laurièr.
E ara, l'essenciau : lo saborum ! Una lisca espessa de ventresca runlada e pebrada. Se es pas pebrada, ajustar dos grums gròs de pebre negre.
Pièi ven a las trufas que la quantitat varia segon la quantitat de caulet : per la mitat d'un caulet bien cofle, bote quatre a cinc trufas grossassas o cinc a sièis trufas mejanas (dont una que la ponhisse emb d'un a dos clavèls de giròfle). E per la sau, i anar laugièr, qu'es dejà salada la ventresca. Causir de segur de sau gròssa, non pas trissa.
Acabarai emb dau caulet : causissètz un caulet bien cofle coma ai dich, prenètz-ne'n la mitat. Ieu lo talhe amai lo chapole, que l'estomac non repròche a dingús. Aquò passa mièlhs ansin.
Ajuste un rajolet d'òli d'oliva.
Enfin, l'aiga que n'emplisse la cauquèrla juscas lo dessús de mon chapoladís de caulet.
Cabucèle la cauquèrla e bote fiòc. A chascun pièi de tastar onte n'es de còire la sopa, e de la virar de temps e d'autre. Ieu, còpe lo bolh cinc a dètz minutas avans la fin. Bien cabucelada sans bolegar la cauquèrla de plaça, la sopa finís de còire amai laissatz-la cofir juscas que s'atebesigue per la rentrar pièi au refrigeridor.
Sarà melhora l'endeman per la manjar, cresètz-me.

  • 2
  • 0
Alem Bèfit Ciutat de Pàmias (comtat de Foish)
1.

Sense desabrembat, sèque, "les caulets quand son torradis"… Alavetz? Patanas e caulets!

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article