Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La justícia bèlga daissa en libertat sens caucion Puigdemont e los conselhièrs que l’acompanhan

Ara estúdia l’afar e deurà determinar s’es justificada l’extradicion que la demanda Espanha, ont la rèsta del govèrn catalan elegit e los presidents de las associacions independentistas son en preson en nom de mesuras antiterroristas

Dimenge passat, 5 de novembre, la justícia bèlga daissèt en libertat lo president legitim de Catalonha, Carles Puigdemont, e los quatre conselhièrs de son govèrn que l’acompanhan a Brussèlas. Los ministres en exili s’èran presentats volontàriament davant las autoritats d’aquel país après que la justícia espanhòla aguèt emés un mandat d’arrèst internacional.
 
Del temps que la rèsta del govèrn catalan, e los dos presidents de las associacions independentistas, son embarrats dins divèrsas presons a l’entorn de Madrid en nom de mesuras antiterroristas e amb las acusacions de sedicion e de rebellion, Puigdemont e los quatre ministres exiliats pòdon circular liurament dins l’estat bèlga e se deuràn presentar tornarmai davant lo jutge lo 17 de novembre que ven. Mentretant, la justícia d’aquel país estúdia l’afar e deurà determinar s’es justificada l’extradicion que la demanda Espanha.
 
Segon Paul Bekaert, l’avocat flamenc en dreches umans que defend lo president Puigdemont, se portarà un recors contra tota demanda d’extradicion car las penas de preson que la demanda la justícia espanhòla son desproporcionadas e los elegits catalans riscan de patir un tractament inuman e degradant en cas que sián encarcerats dins l’estat espanhòl.
 
L’endeman, Puigdemont mandèt un messatge de solidaritat sus Twitter als “companhs injustament enpresonats per un estat alonhat de la practica democratica”.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

carles països valencians
8.

#7

la llengua valenciana (a catalunya li s'anomena catalana) cf. DNV AVL)

de totes maneres el problema no va de llengua, parlem "la mateixa llengua" els valencians, els mallorquins, els catalans i els occitans ...
el problema és territorial, democràtic, de lleis i respecte a la constitució d'un poble o estat. Cal una forta autonomía que conserve i desenrolle els valors autòctons de catalunya, del pais valencià, de galicia, del pais vasc, de castella i andalusia, molt bé, LA GRAN RIQUEA D'ESPANYA ÉS LA DIVERSITAT, dins un mateix estat i territori. lo altre són deliris, al meu poble li se diu desgavells o destarifos, ho entens?

  • 0
  • 5
Pompèu Fabre
7.

#5 L'idiot ignorant saluda ton èime esbelit qu'o entend tot a l'art delicat de la metafòra e de la parabòla. Soi per contra mai a mon aise per entendre çò qu'escrives dins ton catalan qu'apèlas de valencian (de l'occitan estant, non vesi cap diferéncia entre un e l'autre…) e mai siá per me qualificar d'idiot.

  • 5
  • 0
francesc palma
6.

Los diners que Rajoi deisset als bancs privats e que s'han perdut, es dire no s'han tornat, representen 14 vegades lo pressupost d'una comunitat coma la de las Illas Balears per l'an 2018 qu' es de 5.000 milions d'euros.
Açò es un gran raubatori e un gran delicte pel qual ha d'esser jutjat e empresonat. Mas far un referendum es una acció política reconeguda per l'ONU e Espanha ha signat diferents acords internacionals reconeissent los referendums d'autodeterminacion, e aplicar los resultats es democracia.

  • 4
  • 0
carles països valencians
5.

#4

tu entens lo que vols mante ... jo sempre m'expresse en llengua valenciana, ara bé si pose una noticia d'un diari la puc posar en francés, en italiá, o en castellà. per cert les persones cultes parlen sovint moltes llengües, dir que no entens la llengua de l'imperio (serà el castellà? ) doncs, fa de tu un "idiot" un ignorant.

  • 0
  • 12
Pompèu Fabre
4.

#3 Seriás plan cortés de t'exrpimir en catalan o en occitan per ta far entendre. Subre Jornalet, non entemdèm res a las lengas imperialistas…

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article