Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La presidenta del Parlament de Catalonha, Carme Forcadell, es en preson

Poirà sortir quand aurà pagada una caucion de 150 000 èuros per l’acusacion de rebellion. D’autres quatre membres del burèu del Parlament son en libertat amb una caucion de 25 000 èuros

Carme Forcadell poirà sortir quand aurà pagada una caucion de 150 000 èuros
Carme Forcadell poirà sortir quand aurà pagada una caucion de 150 000 èuros | Lluís Brunet
La justícia espanhòla contunha de mandar en preson los elegits independentistas catalans. Ara es vengut a la presidenta del Parlament de Catalonha, Carme Forcadell, que poirà sortir quand aurà pagada una caucion de 150 000 èuros. Quant als autres membres del burèu de la cambra catalana, quatre son meses en libertat amb una caucion de 25 000 èuros que deuràn pagar dins lo relambi d’una setmana per evitar la preson: son lo vicepresident, Lluís Guinó, la primièra secretària, Anna Simó, la quatrena secretària, Ramona Barrufet, e l’èx-vicepresident Lluís Coromines. Son acusats de rebellion, sedicion e malversacion de fonzes publics. Per quant a el, lo tresen secretari, Joan Josep Nuet, es estat mes en libertat sens caucion.
 
E mai se totes èran acusats de rebellion, sedicion e malversacion de fonzes publics, per aver permés lo debat parlamentari sus l’independéncia de Catalonha e Aran, la diferéncia de penas poiriá venir de las deposicions que faguèron davant lo jutge. D’un costat, Nuet es pas independentista, de l’autre, totes los acusats aurián refusada la via unilaterala e acceptada la Constitucion espanhòla, levada Forcadell.
 
 
 
Avalanca de jutjaments politics
 
Aquel jutjament arriba just una setmana après l’encarceracion de la mitat del govèrn legitim de la Generalitat de Catalonha, e 24 jorns après l’empresonament dels presidents de las doas associacions independentistas, Jordi Cuixart e Jordi Sànchez.
 
Tant los membres del govèrn de Catalonha coma lo burèu del Parlament foguèron cridats en justícia dijòus passat, dos jorns après acceptar la denóncia del procuraire general de l’estat espanhòl, e 24 oras après que foguèt notificada als acusats lor inculpacion. Lo govèrn foguèt jutjat davant l’Audiéncia Nacionala espanhòla, un tribunal d’excepcion especializat en delictes de terrorisme, e la jutgessa, Carmen Lamela, acceptèt las penas demandadas pel ministèri public. Per quant a Forcadell e la rèsta del burèu del Parlament, anèron davant la Corta Suprèma de Madrid, que son jutge, Pablo Llarena, lor aviá permés un relambi d’una setmana per alestir lor defensa.
 
Per ara, mentre que Forcadell es dins la preson d’Alcalà Meco en esperant d’obténer 150 000 èuros per pagar la caucion, Corominas, Guinó, Simó e Barrufet son obligats de liurar lor passapòrt e de se presentar davant un jutge un còp per setmana. Forcadell seguirà las meteissas mesuras quand serà sortida de preson.
 
Catalonha e Aran visquèron ièr passat una jornada de cauma generala e de protèstas per la liberacion dels presonièrs politics. Per dissabte que ven es prevista una granda manifestacion a Barcelona.
 
   



abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
17.

Que hi haja una reflexion sobre lo qu' ha passat ajudarà a comprene las causas melhor. Cresi que lo cap que hi ha hagut entre Puigdemont e Junqueres, tirava cada un per son compte, per camins diferents.
No hi haguet proclamacion de l'independència al Parlament e al dia següent la TV3 deia que s'havia proclamada. En què quedam ?
Es proclama la independència e al cap de tres dies ja no aguantet. Perquè ? consideraren que per no posar en perilh a la poblacion. Doncs perquè la proclamaren se al cap de tres dies veren que no la mantendrien ?
Cresi que no s'han entès prou entre Puigdemont e Jonqueres. Jo cresi mai en que Jonqueres volia tirar endavant amb l'independència que Puigdemont. Record a Mas que facet unas declaracions a Londra que l'acusaren qu' anava contra l'independència. Mas en los altres assatjos per votar l'independècia ,deia abans de fer se la votacion que no era vinculant.
Cresi que d'ara endavant han d'anar ben definit qui ha de ser lo cap, e segurament ERC voldrà anar separat del PDCAT.

  • 1
  • 0
Pirolet
16.

#14
Demandar d'explicacions? Qui es per demandar d'explicacions. Declaracion purament electoralista per recampar lo vòt espanholista d'esquèrra. Demagogia pura. Ja veirem quand li demandaràn d'explicacions a ela...

  • 12
  • 0
Lo Jaumèt
15.

#14 Per o dire mai clar, l'Ada Colau a causit la traïson. Coma l'an jà fach Ciutadanos e lo PSOE. Compliments ! L'Istòria doblirà pas. E jutjarà.

  • 14
  • 0
carme russafa
14.

Lalcaldesa de Barcelona, Ada Colau (CatComú), a exigit aqueste dissabte al Govern cesado d'explicacions e autocrítica "per aver enganhat e tensionado a la populacion, e per aver creat un perjudici economic terrible al que caldrà far tèsta" après amiar en Catalonha a una Declaracion Unilaterala d'Independéncia (DUI).

En la siá intervencion en l'assemblada que CatComú celèbra en Sant Adrià de Besòs (Barcelona), a assegurat que la campanha per las eleccions del 21 de decembre serà una oportunitat per que los partits que conformavan JxSí explicatz "pr'amor que, alloc de convocar d'eleccions, faguèron una DUI, despareguèron e daissèron lo país sol sens signar ni un decrèt".

Malgrat exigir la sortida de la preson dels conselhièrs cesados e dels presidents de la ANC e Òmnium Cultural, Jordi Sànchez e Jordi Cuixart, a assegurat qu'a de començar a se dire qu'a agut un Govern cesado "irresponsable qu'a amiat lo país al desastre

Après indicar qu'aquesta serada assistirà per un "principi democratic" a la manifestacion que la ANC e Òmnium Cultural convòcan per exigir la libertat de Jordi Sánchez, Jordi Cuixart e los membres del Govern cesados, Colau a insistit en que "mai ailà de las discordàncias importantas" qu'an, vòl que "detlo govèrn elegit siá liure e pas dins preson per de motius politics".

Las discordàncias amb l'Executiu catalan cesado a dich que son importants, mai que mai en çò referent a la DUI, mas "cal discutir en lo contorn politic e pas en lo judicial, qu'es una barbaridad". "S'es arribat a extrèmes impropios dins un estat democratic", a apuntat.

Aital meteis, crei que "cal recuperar lo Govern, acabar amb lo 155 e aténher la libertat dels empresoats", e que totas las fòrças o inclugan dins los sieus programas.

En aqueste ponch, espera que lo PSC "o sàpia incorporar, pr'amor que creï que sèm fòrça las gents perpleja amb lo fach que lo PSC siá pas dins aquestas manifestacions en demandant la libertat del Govèrn elegit de Catalonha".

Preguntada per la futura sedença de l'Agéncia Europèa del Medicament, la consolessa a reïterat que la candidatura de Barcelona "es la melhora" e envolopa lo Mobile World Congress a dich que la prèpa edicion es "absoludament garantida", e mai se a pas obviat qu'existís "preocupacion" per la situacion que travèrsa Catalonha.

  • 5
  • 16
Lo Circ Pinder
13.

#12 N'i a que son de longa dins l'esperit de contradiccion, que cèrcan lo baston per se faire picar, de longa, de longa. Diriatz blanc que vos dirian negre e diriatz negre que vos dirian blanc. Diriatz que ploù vos dirian solèlha e diriatz solèlha que vos dirian ploù. N'arriban atal a de montanhassas d'absurditat e de marrida fe de pas creire. Tant e tant qu'òm fenis sovent per ne'n rire luòga de se n'escalustrar. Lo Georges Marchais o lo Pessamesse èran fòrça bons dins aquel numerò de palhaç, d'una marrida fe talament absurda que fasian rire. Lo "Rodrigò" rajoyista nos fai quita pas rire. Es un tristàs agrit qu'es solèt a se prène al seriós, pecaire, que coma o-aguèsse dich lo Serge Gainsbourg, es un "plaisantriste". Aquel non pòt comprène aquò ? Qu'enchaut !

  • 17
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article