Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

De representants de las lengas minorizadas de França al Parlament Europèu

Foguèron entenduts lo 16 de novembre passat a l’Intergrop de las Minoritats e de las Nacions Tradicionalas, que fonciona al sen del Parlament Europèu a Estrasborg

| Lo Lugarn
Un grop de cinc representants de lengas territorialas minorizadas de l’estat francés foguèron entenduts lo 16 de novembre passat a l’Intergrop de las Minoritats e de las Nacions Tradicionalas, que fonciona al sen del Parlament Europèu a Estrasborg (Alsàcia). L’iniciativa la menèt a bon tèrme l’eurodeputada basca Izaskun Bilbao amb la collaboracion de l’executiu regional del Partit Nacionalista Basco (EAJ) al Bascoat Nòrd.
 
L’occitan i èra representat per Gèli Grande, copresident del Partit de la Nacion Occitana (PNO), qu’èra acompanhat per de representants de las lengas basca, alsaciana, catalana e bretona. “Sèm estats contents de veire que se l’estat francés nos escota pas, almens Euròpa nos daissa parlar", çò declarèt Grande après son intervencion.
 
Los intervenents denoncièron la situacion de las lengas en França, qu’an de dificultats grèvas a manténer lor nombre de locutors e d’espacis per lor utilizacion. “Lor regèt de l’educacion publica a prepaus del modèl immersiu, lor regèt de l’administracion e dels mèdias e las dificultats legalas que s’opausan a lor promocion son de problèmas que son comuns a totes”, çò expliquèron.
 
 
Una lei europèa per protegir las lengas
 
L’eveniment foguèt l’ocasion per l’EAJ de presentar la revendicacion d’una lei europèa que siá constrenhenta per totes los estats membres e protegisca juridicament las lengas territorialas minorizadas de França contra lo monolingüisme francofòn. Dins aquel sens, Pako Arizmendi, president de l’executiu regional de l’EAJ al Bascoat Nòrd, demandèt als eurodeputats que lo president francés, Emmanuel Macron, compliguèsse sas promessas e cambièsse radicalament l’actitud de França envèrs la diversitat lingüistica. “Aquel cambiament seriá coerent amb lo Tractat de Lisbona e la question dels locutors de lengas minorizadas al nivèl dels Dreches Fondamentals”, çò precisèt Arizmendi.
 
Per qu’aquela proposicion siá discutida al Parlament europèu, cal obténer la signatura d’almens un milion de ciutadans de l’Union Europèa. 
 
 

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lo curd de servici
15.

Ajuda! Una pastilha d'Erdogan per ma far passar lo mal de cap de tantas turcariás!

  • 2
  • 1
Emmanuèl Isopet
14.

#3 Sul fons as pas tort. E soi estonat que degun o digas pas e que quitament de tomben dessus atal. Manca de femnas e de joves. Oc.

  • 6
  • 0
Manas roquetianas
13.

#7 Gramaci e òsca per aquel mèsclum ironiquèt mas pas missantàs de poësia e de sciència-ficcion nostalgica fòra del temps.

  • 5
  • 0
Res Inexplicata Volans
12.

#11 Où macarèl, qu'emai en Occitània patissèm dels degalhs de la mondialisacion !

  • 10
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article