Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.ProvençaProvençaPaís Marselhés

Marselha: manifestaràn per la democracia en Catalonha e Aran

D'occitanistas e ecologistas exigisson l'intervencion dels dirigents europèus per liberar los presonièrs politics e "garentir la chausida dei catalans"

Ja en fin d'octòbre se tenguèt una manifestacion contra las violéncias de l'estat espanhòl en Catalonha a Ais de Provença
Ja en fin d'octòbre se tenguèt una manifestacion contra las violéncias de l'estat espanhòl en Catalonha a Ais de Provença | MN / Aquò d\'Aquí
Lo Partit Occitan (PÒC) e Euròpa Ecologia Los Verds (EELV) fan una crida a manifestar a Marselha lo 1r de decembre venent per mostrar lo sosten a la republica de Catalonha e Aran. "Demandem ai dirigents francés e europèus d'abandonar pas lei catalans a son sòrt! Devon intervenir per exigir la liberacion immediata de totei leis elegits, l'arrèst dei proceduras d'extradicion, per garentir la chausida dei catalans", çò dison los convocaires, segon çò que rapòrta Aquò d'Aquí.
 
Per tant, lo rassemblament demandarà als parlamentaris europèus d'alonhar lo risc d'expulsion dels dirigents catalans exiliats en Belgica e de liberar los presonièrs politics. E mai, una reünion de ciutadans chifra parallèlament a una accion de sosten dins la durada.
 
Ja a la fin d'octòbre se tenguèt a Ais de Provença una manifestacion contra las violéncias de l'estat espanhòl en Catalonha.
 
La manifestacion aurà luòc lo 1r de decembre a 18h davant los locals de la representacion del Parlament Europèu a Marselha (a l'immòble WTC de la carrièra Henri Barbusse).
 
 
Aquò d'Aquí: En soutien de la démocratie catalane à Marseille le 1er décembre
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pirolet
6.

Encara una pròva del racisme anticatalan. Es coma l'Albiol, del PP, que ditz que los jornalistas de TV3 son pas de gents normalas. Los adversaris politics se respièchan, se mespresan pas en los tractant de calucs. Creguèri un temps que l'Echnique valia un pauc mai qu'aquò. Ara m'estona pas que l'ajan fòrabandit de la direcion de Podemos. Es un nacionalista espanhòl coma tantes autres, e pas mai.

  • 6
  • 0
carles pais valencià
5.

#4
El secretari d'Organizacion de Podèm, Pablo Echenique, a criticat aqueste diluns los "plantejaments irreales", "prèps a çò de magic" e qu'"an pas ni de pès ni cap" que ponon sobre la taula, a lo sieu jutjament, las dirigentas dels independentistas, coma l'expresident de la Generalitat e cap de lista de Junts per Catalonha, Carles Puigdemont, o la secretària generala d'ERC e numeròti doas de la lista, Marta Rovira.

O a assegurat aital en la ròda de premsa qu'a ofrit en la sedença de Podèm après la reünion de l'Executiva, a l'èsser preguntat en concrèta envolopa la proposicion de Puigdemont de realizar una consulta sobratz la permanéncia de Catalonha en l'Union Europèa.

"De repente, coma se se tractès d'un mainat enfadado, simplament per qu'Euròpa a pas volgut apiejar una fuèlha de rota independentista unilaterala, de repente lo senhor Puigdemont somet la possibilitat que Catalonha pòsca sortir d'Euròpa. D'a on son sortits fòrça dirigentas es de la realitat", a sentenciat.

En aqueste sens, la dirigenta 'abitada' a lamentat que "de mai en mai, e a mesura qu'avança la campanha" de las eleccions catalanas del 21 de decembre, las dirigentas independentistas son esgrimiendo "de plantejaments prèps a çò de magic".

  • 0
  • 12
Pirolet
4.

#3
E ben! Per çò que disètz, acabarètz dins la jaula perdeque coma messorguièr...

  • 5
  • 0
carles pais valencià
3.

#2

per ... per .. per ... per .... oblides que LA VERITAT DÓNA LA LLIBERTAT, la mentida empresona, els politics empresonats han mentit, han manipulat, han enganyat. Espanya és un pais lliure i democràtic on s'apliquen les lleis per a ser lliures i protegir a tota la població d'un grup d'independentistes que rebutjacom a catlaans als qui no pensen com ells, els humilien i els arraconen.
ja n'hi ha prou de mentides, les verdaderes urnes acabaràn amb les mentides.
ah! per favor no voldreu fer.nos creure que l'occitanisme està a favor de la quimèra independentista, (és falç ,molts occitanistes estàn en contra i en Aràn volen ser espanyols i europeus si voleu informació entreu en internet)el deliri de CARLOS PUIGDEMONTE no se lo cree nadie

el PSC amb iceta a la capçalera ha dit que PUIG i Junqeras poden arretirar-se ja ... al volta tinga raó

  • 0
  • 19
francesc palma
2.

Per la libertat dels presos politics catalans. Per la democràcia en Catalunha e Aran. Per lo dialeg coma forma per resoldre los problemes politics. Perque lo president Puigdemont e sos conselhers no pugan pas ser extraditats a Espanha. Perque las parts vulgan dialogar per trobar una solucion politica. Mas es una vergonha dialogar, parlar, negociar ? Las causas no s'han adobat gens perquè per las duas parts hi ha hagut pas gents d'interés en negociar, solament han anat a cercar l'enfrontament e desjectar a l'altra part. Cal seures e començar a parlar cara a cara, de la nacion catalana e son reconeissement, que ja ho diu la Constitucion: Espanha està formada per nacionalitats e regions, solament manca dire quinas son las nacions. Mas se saprovàs al Parlament per la majoria dels partits, ja ni caldria tocar la Constitucion. Lo concert economic qu' existeis a Euskadi e Alemanha, alà cada lander capta sos imposts e dona un tant qu' es pas mai del 15 % a l'estat central, es lo mai juste; non coma aquí que l'estat es qeda lo 50 %. , e lo que sobra ho dona lo govern central a sos amigots banquiers per sa crisi bancaria, e ho tornen pas. Una altra negociacion es lo blindage de la lenga e lo sistema educatiu , qu' es necesari perquè non vengan denuncias de l'extrema dreta .

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article