Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LemosinLemosinPaís de la Vinhana

La porcelana de Lemòtges obten lo labèl “Indicacion Geografica Protegida”

Ara, los fabricants lemosins auràn los espleches juridics per far condemnar la concurréncia desleiala

| Frédérique Voisin-Demery
La porcelana de Lemòtges obten lo labèl “Indicacion Geografica Protegida” (IGP), que sos critèris impausan una fabricacion e una decoracion dins la capitala lemosina o dins lo departament de la Nauta Vinhana (çò es lo País de la Vinhana, la Bassa Marcha e una partida de la Montanha Lemosina). Lo labèl serà oficializat lo 1r de decembre que ven e puèi serà publicat dins lo bulletin de l’Institut estatal de la Proprietat Intellectuala (INPI segon sa sigla en francés).
 
Los professionals de la porcelana de Lemòtges se regaudisson de la nòva, mai que mai car s’agís d’una profession ont coabitan istoricament de petits artisans de luxe e de grandas societats internacionalas. En mai d’aquò, lo president de l’Union dels Fabricants de Porcelana de Lemòtges (UFPL), Ailain Mouly precisa: “ Non nonmàs protegissèm los emplecs que dependon de la filiera, mas tanben fasèm venir un buf noveu”, çò rapòrta 20 Minutes.
 
A calgut 4 ans per que los 47 membres de l’associacion apelada “Indicacion geografica Porcelana de Lemòtges” arriben a un consens. Per los promotors de l’IGP se tracta de protegir lo consumaire que poirà pas pus èsser abusat per d’estampilhas amb de noms similars (quitament “Limoge” sens “s”). Ara, los fabricants auràn los espleches juridics per far condemnar la concurréncia desleiala.

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız Çatal Höyük
4.

#3 se vas a la "halle centrale" de lemòtges vèiras de porcelanas utilizadas dins l'architectura... de descpobrir segurament.

  • 1
  • 0
Oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız Çatal Höyük
3.

#2 Aqui doas questions de tria, te vau ensajar de respondre.

1-Elefans :
Demandèri a un que sortissia la trompa d’aqueste matin e me rebequèc qu’enlamont s’agradavon pas ! Benlèu que ne i aguèc agut dins lo passat londanh, pr’aquò se n’es pas conservat memoria. Aqui es suspechat un possible Alzheimer.. una enquista es menada.

Aquò rai, i a un projecte d’ostal de retirada pels elefans entà « bussières-galant », menat per dos belges çò me sembla. I a pas que los Belges per gausar aquò. !

2- Porcelana
E 1765 foguèc desbobert entà « saint Yrieix-la-perche » un gisament d’argil blac de primière qualitat «lo « Kaolin ». Es gracia al rei de fransa que passèc comanda de porcelana que comencèc la renomada de la porcelana de lemotges, una de las mai blosa e fina….
Se seguises lo ligam çai-jos trobaràs qualques esclairaments
http://www.persee.fr/doc/noroi_0029-182x_1994_num_164_1_6599

3- me te cal mercejar per lo « dròlle » que me rajoveniguèc d’un còp, me sentissiai de mal esquiç aqueste matin e per gracia de tu, ara me sentissi coma un cabrit ! Plan merces e un brave plenponh de dets…

  • 1
  • 0
Pirolet
2.

-E perqué i a de porcelana a Lemotges?
-Perque i a pas d'elefants, dròlle!

  • 1
  • 0
Oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız Çatal Höyük
1.

“Indicacion Geografica Protegida” (IGP). Benlèu en occitan « Identitat Geografica Aparada » (IGA), de vèire ambe los especialistas….
Es una bona causa, tanplan coma per los cotels de la guiòla. Una estapa sul camin, l’amira estant « porcelana de lemòtges en Occitània » e al pus mens « Poecelana de lemòtges en Aquitania ».
Pr’aquò se cal pas atancar amb’aquò, sgurament que cal contunhar dins aquela amira, demandarà temps, discutidas, trobar un argumentari e totas las bonas razons que se pòdon imaginar, sens doblidar la valor econòmica d’aquela denominacion.
Propausi a las associcions occitanistas, vèire mai cortet occitanas d’escapolar un argumentari docimentat .
Un còp escrich lo document poria èsser rodat sul jornalat, melhorat, presentat e de far coneisser alprèp del conselh general d’Aquitania.

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article