Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Sopa de peisses per Nadal

Rascassas
Rascassas | Maxime Poulain
A l’Ostal Sirventés (79, la Trivala, Carcassona) , lo Temps de Nadal serà virat ongan cap a la mar, als rius e als peisses amb tres animacions entitoladas “Sopa de peisses”:
 
— Lo divendres 15 de decembre (18 h 30) se farà l’estrena d’una mòstra de pinturas e fotografias de Maxime Poulain  que balharà a l’encòp una conferéncia suls peisses e lor maire qu’es tanben la nòstra: la maire-mar.
 
— Lo divendres 22 (18 h 30), se poirà tastar (amb las aurelhas) un “ Bolhabaissa poetic mediterranèu, version poetica de la celèbra sopa preparada als fornèls pel pescafin Brunò Peiràs.
 
Los dos intervenents explican: “ Los peisses ... Aqueles abitants de l’aiga, que i son coma un peis ... dins l’aiga, o coma un aucèl dins l’aire, es a eles que volèm rendre omenatge. Peisses d’argent, peisses de lum, peisses que los pescaires espèran la nuèit e lo jorn. Peisses que n’i a de mens en mens e que los cal salvar, coma plan maitas bèstias, de la predacion e de la pollucion umanas.”
 
 
Grépia, vins, chocolats e còca
 
De mai, lo Temps de Nadal serà tanben:
 
— La grépia occitana: lo diluns 18 (a 19 h): una tasta de chocolats (chocolatièr Belin, d’Albi) e vins de Maurin (sus inscripcion: +33(0)4 68 25 19 78 o ostal.sirventes(a)wanadoo.fr)
 
— lo dimècres 20, 18h30: Paraulas de Nadal (cadun(a) conta, canta, ditz Nadal…)
 
E 2018, se dobrirà lo divendres 5 de genièr (18 h), amb las còcas dels Reis del Cercle Occitan del País de Carcassona e de l’IEO Aude e las cantinas de blanqueta de Limós, amb al bèl mitan de la taula la Copa de França de rugbi de XIII emportada en 2017 per l’AS Carcassona.
 
 
E en 2018
 
Lo programa dels rendètz-vos e mòstras a l’Ostal Sirventés per l’an novèl pren ja forma amb:
 
— las Febrejadas de… febrièr ont se tornarà sus las caricaturas Meli & Zeli sus la vida a Carcassona dins los ans 1990,
 
— lo Sirventés d’Estiu a la debuta de julh amb un contengut istoric: l’an 1218, la mòrt de Montfòrt e un temps d’espèr pel país occitan.
 
 
 
 
Mirèlha Braç
 
 
 
Per ne saber mai: occitan-aude.over-blog.com
 
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

A Mallorca Balears e Catalunya es fa lo dinar,e la nit de nadal es va a la missa del Gall e s'escolta la Sibil·la qu' es una cançon antiga que canta un nin o nina:

Lo jorn del judici
parrà (fruitarà) qui haurà fet
servici.

Conta lo jorn del judici final que vendra Déu e castigarà al dolent e premiarà als que han fait servici.

La festa qu' es reuneis tota la familha es lo 25 de desembre,e es fa lo dinar. Se pas si a Occitania es fa lo dinar o lo sopar, m'agradaria que qualcú m'ho digués.

  • 1
  • 0
pep bru Cambrils
1.

Bon dia,
és lleig fer spam, però veient aquestes boniques "rascassas" no ho puc evitar ;-)
http://elpetitespolit.blogspot.com.es/2017/08/la-storia-naturale-di-sardegna.html

La de color vermell sembla que és en concret un capon

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article