Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc NautTolosan

La promocion 2017-2018 d’ensenhaires de las Calandretas se son “batejats” en cantant

Ongan es jos l’agach de Clémence Isaure que los futurs regents demandèron a las mairinas de portar lo nom de “Còla Cocanha”

L’establiment Aprene, que forma los ensenhaires de las Calandretas, organizèt lo 7 de decembre passat la “batejada” de la promocion d’aprenents de 2017-2018 a Tolosa. Ongan es jos l’agach de Clémence Isaure a l’Ostal d’Assesat de Tolosa que los futurs regents demandèron a las mairinas de portar lo nom de “Còla Cocanha”.  Causiguèron  Carolina Dufau, Lila Fraysse e Maud Herrera car cantan la lenga occitana e ne fan lor terren de creacion cada jorn. 
 
La demanda se faguèt en cantant e es tot naturalament que la responsa arribèt cantarèla e encantada de las mairinas. Los futurs regents se faguèron pas pregar per dançar un branle amassa.
 
Lo principi de la “batejada”
 
Lo principi de la “batejada” es, pels futurs ensenhaires de las Calandretas, de demandar a una personalitat del domeni de la lenga o la cultura occitanas de li manlevar son nom. Se lo pairin accèpta, es atal que se nomenarà la nòva promocion de futurs regents. Al moment de l’eveniment, los estudiants presentan lor demanda dins una mesa en scèna.
 
Cada annada la batejada fa partejar un moment fòrt de la lucha actuala de l’occitan per se bastir un avenidor.
 
Aquel moment oficial de l’annada a l’establiment d’ensenhament superior Aprene es l’escasença pel director Patrici Baccou de far un ponch sul debanament de la formacion iniciala e contunha dels regents de Calandreta. Lo president Joan-Loís Blenet completèt aqueste discors en parlant de la plaça tenguda per Calandreta dins lo ret d’escòlas associativas immersivas en lengas regionalas e dels objectius del movement dins son accion al Ministèri e dins lo païsatge politic del país. 

 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
6.

La formacon de los ensenhaires es lo futur, moltas polidas chatas e paucs joves mestres. Preferi a las femnas per ensenhar la lenga mairala.

  • 0
  • 0
ouxità
5.

Parlar qu'ei un causa, mes ensenhar, totun.... que la coneishi, la sonsaïna sus la transmission, nat besonh d'ensajar de dar la leçon en citant lo Roqueta, l'amic! Que m'estoni sonque que sia possible d'ensenhar ua lenga shens la mestrejar de com cau. Probable lo Pirolet ne l'a pas inventat çò que ditz...

  • 7
  • 3
L Autre Amont Mal d\'Orror
4.

#2 Parlan la lenga coma l'an recebuda : tròp tard, fòra familha, dins un país culturalament sagatat, arroïnat, miserós e poirit dins a puta mentalitat franco-francesa. La parlan mal, la lenga ? Vai-t'en la lor apréner, tu, qu'ès tan biaissut e finaudèl. Ives Roqueta o diguèt plan : "Tota lenga es la de l'ostal, o pas que bruch sens poder sul silenci" ! Ja pro bèl que la parlen als joves, la lenga, mentre que tu, fas tos comentaris sufisents. Aquelas femnas son coratjosas e meritosas. Van sul bon camin, lo solet que nos pòsca esperar salvar de l'oblit total e definitiu : l'immersion linguïsitca, a la catalana.

  • 16
  • 3
Emmanuèl Isopet
3.

An causit de bravas mairinas. Lor desiram tant d'abeluc!

  • 4
  • 0
ouxità
2.

Ah bon? Ei possible d'ensenhar shens mestrejar l'accent tonic? Quin ei possible açò?

  • 6
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article