Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L'Escòla Occitana d'Estiu fa una crida a l'ajuda

Sens un apòrt novèl d'argent l'escòla deurà barrar après prepausar durant 45 ans un dels eveniments màgers per la subrevivença de la lenga

| Escòla Occitana d\'Estiu
L'Escòla Occitana d'Estiu (EOE) fa una crida als dons, a causa d'una davalada de las subvencions. E mai l'associacion s'es vista a far un prèst per afrontar las darrièras despensas. "En esperar las avanças sus las subvencions venentas —que riscan encara de demesir o per d’unas benlèu de desaparéisser completament—, sens un apòrt novèl d’argent, nos caldrà botar la clau jos la pòrta: la situacion nos permet pas de téner fins als estagis 2018", çò escriu Bernat Bergé, vicepresident de l'EOE, dins una crida a la solidaritat qu'avèm recebuda per e-mail.
 
Entamenada fa 45 ans a Vilanuèva d'Òlt, l'EOE a viscut d'autres moments complicats, mai que mai en 2008 e 2014, mas cap dins una situacion talament grèva coma l'actuala.
 
Un dels biaisses d'ajudar l'EOE es de venir membre de l'associacion, o de li far de dons. Per mai d'informacion podètz escriure a eoe@wanadoo.fr o telefonar al +33(0)5 53 41 32 43.
 
 
Un recapte de normalitat
 
L'eveniment principal de l'EOE es justament la dicha Escòa Occitana d'Estiu que se debana en Naut Agenés dempuèi 45 ans. L'eveniment prepausa una setmana de convivéncia dins una residéncia que fa d’escòla e de lotjament a l’encòp. Tot se fa solament en occitan per çò que l’EOE es una bona escasença d’immersion lingüistica.
 
Çò de mai important de l’EOE son los corses de lenga occitana a totes los nivèls e en totes los dialèctes. Al delà, lo programa compren un molon d’activitats: d’obradors, de conferéncias, d’espectacles, de danças, de descobèrtas pel terraire e una librariá completa de libres en lenga nòstra.
 
A l’EOE i a de mond de totes los atges, çò que fa que los escambis entre dialèctes e generacions son passionants, mai que mai en tot beure un còp a la beguda, a la fin de la jornada, abans lo balèti o l’espectacle.
 
Pels mai pichons i a l’Escoleta, amb d’activitats per enfants de 5 a 10 ans, e pel jovent d’11 a 16 ans i a l’Escòla dels Adolescents (dicha “Escòl’Adòs”).
 
Los participants son normalament d’occitans que venon de pertot dins lo país, seguits per un grop de catalans plan nombroses. En mai d’aquò, i a sovent de mond de païses plan divèrses. Coma d’abitud, lo Comitat d’Afrairament Occitanocatalan (CAÒC) i serà, en tot portar fòrça participants. Lo CAÒC collabòra activament a l’organizacion de l’EOE en fasent venir de professors de catalan e un grop de musica per la fèsta occitanocatalana qu’a luòc pendent la darrièra jornada.

 


abonar los amics de Jornalet
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
7.

Ànims i endavant, que en qualsevol moment la sort serà nostre.
Un deu per l'Escola Occitàna.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "el Tàrrega".

  • 0
  • 0
Mèfi ! 31
6.

Totas las associacions deven acarar la baissa de las subvencions, e aquò se rengarà pas.
La crida publica als dons s'expande dins l'urgéncia e aquò n'es pas una solucion perenna.
Fa mestièr de foncionar:
- Sia coma en entrepresa ordinària amb un modèl economic viable,
- Sia coma una associacion vertadièra, amb le benevolat e la participacion financiara adaptada dels sòcis beneficiàris de l'activitat de l'associacion, e d'amables contributors al marge.
Aquò pòt se regantar mès es politicament com'ac.
Tot le monde es sollicitat de pertot e es pas gerible.

De tard o de lèu, calrà pensar un occitanisme mens institucional e mai natural e social, per la fòrça de las causas.


  • 6
  • 0
Mèfi ! 31
5.

#4 mercé pel descriptatge!

  • 4
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
4.

#3 Recapte = reduch. Bona nuèch :-)

  • 2
  • 0
Mèfi ! 31
3.

Recapte de normalitat
L'autor pòt nos explicar çò qu'aquò vòl díser dins l'article ?
Mercé

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article