Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Catalonha e Aran: d'eleccions regionalas insolitas

Après una campanha electorala estranha e anormala, uèi i a d'eleccions al Parlament de Catalonha amb lo govèrn de la Generalitat destituit per l’estat espanhòl e amb sos membres en preson o en exili

Se tenon uèi en Catalonha e Aran d'eleccions insolitas. Se fan après un procès d'independéncia interromput per l’aplicacion de l’article 155 de la Constitucion espanhòla dins una interpretacion repressiva qu'a menat lo govèrn de la Generalitat a la preson o a l'exili. Los partits independentistas prepausan de vias divèrsas per “bastir” o “desplegar” la Republica Catalana proclamada lo 27 de setembre, e las fòrças unionistas cèrcan la majoritat per enterrar, çò dison, lo procès d’independéncia. Los sondatges son pas brica clars e donan de resultats fòrça sarrats.
 
 
Una campanha electorala anormala
 
La campanha electorala es estada la pus estranha e anormala de l'istòria d'aquel país, dont los partits faguèron lors parladisses finals condicionats per las circonstàncias.
 
La lista de Carles Puigdemont, Amassa per Catalonha, clavèt la campanha amb un miting virtual que lo president faguèt de l'exili estant per videoconferéncia. Esquèrra Republicana de Catalonha tenguèt son acte final davant la preson d'Estremera, près de Madrid, ont es embarrat lo cap de lista, lo vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras. Per quant a la CUP, a pas de candidats en preson ni en exili, mas faguèt pas tanpauc una reünion publica convencionala mas quatre mitings simultanèus a Barcelona, Reus, Figueres e Balaguer per revendicar l'equilibri territorial. Dins aquesta darrièra vila participèt la candidata occitana Mireia Boya.
 
Per contra los partits Catalonha en Comun-Podèm, Partit dels Socialistas de Catalonha, Partit Popular e Ciutadans tenguèron d'actes politics tradicionals a Barcelona e dins de vilas de la banlèga.
 
De soslinhar que dins los darrièrs jorns lo president del govèrn espanhòl a intensificat sa preséncia en Catalonha per ensajar de remontar los sondatges que daissan lo Partit Popular en darrièra plaça.
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

carles pais valencià
9.

#6

si es de veres, "he perdut"de totes maneres no sóc cap falangista .... enhorabona per a tu.
ací et compartisc algunes reflexions post-eleccions.

l'independentisme es reafirma, les urnes son les urnes, la gent s'ha expressat, el partit més votat ha sigut C's però el secesionisme catalaniste supera en escons ... cal reflexionar, buscar el dialeg amb els dos milions de catalans que volen la separació d'espanya ... el futur és incert, altres dos milions de catalanas volen quedar-se dins Espanya i se senten tb catalans ... puigdemont se'n ha eixit amb la seua, s'ha reforçat en la seua posició,per altra part la justicia espanyola continuales investigacions i les imputacions ...
en tot cas, VISCA CATALUNYA i que els catalans, dividitscom estan, cal que busquen formules per a la convivència, per a la germanor, per a l'integració entre tots, CAL ACCEPTAR ELS RESULTATS AMB SERENITAT, ESCOLTANT-SE TOTS I BUSCAR SOLUCIONS PER A QUE CATALUNYA ISCA BENEFICIADA I RECONCILIADA.
NO M'AGRADEN ELS RESULTATS, PERÒ RESPECTE EL VOLER DEL POBLE, NO M'AGRADA EL PUIGDEMONT, PERÒ MOLTS LI DONEN SUPORT, RAJOY HA SIGUT DERROTAT, EXPULSAT DE CATALUNYA, ARRIMADAS HA SIGUT LA MES VOTADA, MÉS D'UN MILIO DE VOTS ....

TOTA ESTA EMPANADA cal ara digerir-la només el diàleg sincer entre tots farà que la catalunya independentista i la constitucionalista puguen conviure i fer que la terra catalana siga un lloc on es puga viure, treballar ... estàn condenats a entendre's o pel contrari afonaràn catalunya entre tots.
cal aceptar que estos dos germans els separatistes i els unionistes, estàn condenats a viure junts
visca cataluna

  • 0
  • 7
Alem Bèfit Ciutat de Pàmias (comtat de Foish)
8.

#5
Tiò, avètz totalament rason:
Girona: independentistas = 63 %
Vic: independentistas = 75 %
Berga: independentistas = 77,5 %
Una devalhada prodigiosa, segurament...

  • 10
  • 0
Pirolet
7.

#6 Te vau dire çò que li arriba al Carles de Picassent: quicha tròp sus l'aigua de Valéncia e apuèi desparla.

  • 4
  • 0
carles nació valenciana
5.

En Girona, Berga o Vic, importantes caladeros de votos del secesionismo, hay un descenso de votantes a las 13.00
sube ciutadans peligrosamente para los indepes

  • 3
  • 21

Escriu un comentari sus aqueste article