Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An suprimit la linha de tren de Niça a Bordèu

L’aplicacion de l’SNCF recomanda de passar per París. D'usatgièrs e de salariats an lançat una protèsta en linha

La societat francesa de camins de fèrre (SNCF) decidiguèt de suprimir la sola linha dirècta que traversava Occitània. Lo tren istoric apelat “Le Grand Sud”, que jonhiá Niça e Bordèu, via los Arcs, Tolon, Marselha, Tolosa e Agen, desapareguèt lo 10 de decembre passat. Ara lo tren Intercité 4659 que partís de Bordèu a 10h30 aurà son terminus a Marselha e arribarà pas a Niça. Tanben l’Intercité 4760 que partís de Niça a 10h22 aurà son terminus dins la Ciutat Focèa.
 
La decision de l’SNCF a pas brica agradat als usatgièrs que viatjavan sus aquela linha ni quitament als salariats de la societat que planhon de licenciaments e la privatizacion de la societat. De nombrosas familhas, seniors, estudiants, chaminòts e d’autres an lançat una protèsta en linha sus change.org per recuperar la linha Niça-Bordèu. Ara deuràn cambiar de tren a Marselha, çò qu’alongarà un temps de percors “important a causa de la politica del tot-TGV”, çò dison. En mai d’aquò, denóncian lo malaise suplementari de las rompeduras de correspondéncias en cas de retards e tanben la constrencha suplementària dels bagatges. “S’agís d’un novèl pas vèrs la fin del servici public ferroviari que la desira accelerar lo president Macron”, çò afirman.
 
 
Niça-Bordèu via París
 
L’aplicacion de l’SNCF recomanda de passar per París. Lo 15 de decembre passat, aquela aplicacion recomandava un trajècte Niça-Bordèu via París en TGV a 138,50 èuros amb un temps de trajècte de 8h56. A París cal cambiar d’estacion en mètro o taxi.
 
Per contra, abans que la linha foguèsse suprimida, lo trajècte dirècte entre los dos extrèms d’Occitània costava 70 èuros e lo temps de trajècte èra de 9h04.
 
 
Privatizacion del transpòrt public
 
Los signataris d’aquela protèsta en linha deploran l’estrategia del president de l’SNCF, Guillaume Pepy, e de l’estat, “a desmantelar lo servici public SNCF fins a son imminenta privatizacion”. D’efièch, Pepy afirmèt qu’aquela privatizacion “fariá baissar los prèses amb la dobertura a la concurréncia”.
 
Podètz signar sus change.org
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Alaric D"occitania centrala e orientala
12.

Lo darrier cop que soi tornat de Paris a Tolosa amb lo TGV. Aquel tren que los estatjants de la region Occitania an pagat per qu'arriba dusca la vila mondina dempuei Bordeu e qu"avem pas jamai vist.. lo tren viatjava amb una ora d'alongui. Lo TGV s'est tancat en gara de Montalban per botar tots ocupants sos defora por amor que lo tren calia partir en sens inverse per esser a l'ora en "Ile de france". Vaqui ço que nos a explicat l'agent SNCF mentretant qu"esperavem lo tren a destinacion de Marsilho qu'es passat una ora aprep alora que foguessem a vints minutas de la capitala de miegjorn-pirineus...Planvengut en terrador de seconda zona... :-D

  • 0
  • 0
Alem Bèfit
11.

#9
Tè, solet ac sap le vent/escota-g-òt dins le vent, cantat dins una de las nòstras lengas:
https://www.youtube.com/watch?v=cHnzee164JM
https://www.youtube.com/watch?v=nAzMqKdAkco
En tot esperar aquel jorn que...

  • 0
  • 0
Lo Jaumet
10.

#7 Per quand ? Pel jorn ont aurem una Occitania independenta, e la data d'aquel jorn "lo vent solet la sap." (the answer my friend is blowin in the wind...)

  • 2
  • 0
Lo Jaumet
9.

#7 Per quand ? Pel jorn ont aurem una Occitania independenta, e la data d'aquel jorn "lo vent solet la sap." (the answer my friend is blowin in the wind...)

  • 4
  • 0
Guilhèm Thomas Tolosa
8.

Al grand "dam" de la logica del vièlh Leon Walras, la concurréncia fa pas baissar los prèses.

L'intensificacion del transpòrt aerian en low-cost a pas fait baissar lo prètz del tren ...

Es una illusion de l'economia neo-classica, que s'en servisson los politicians que vòlon lor part de la còca.

Vesi pas cossí se pòdon baissar los prèses quand son engatjats de miliards dins de trabalhs per la LGV que caldrà, d'un biais o d'un autre rentabilisar (e aquò se farà pas en baissant los prèses).

La mutualisacion dels mejans, ela, fa baissar los prèses.

E se i a privatisacion, nosautres, contunharem de pagar per l'entretenh de las infrastructuras que las companias privadas emplagaràn ...

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article