Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Un milion de parlants de galés en 2050

Lo govèrn del País de Galas a presentat un plan quadriennal per la reüssida d’aquela escomesa

| National Assembly for Wales
Un milion de locutors de galés l’an 2050 es la tòca del govèrn del País de Galas, qu'a presentat un plan quadriennal dins lo domeni de l'educacion per qu’aquel desfís capite plan. La mesura fa partida d'un plan pus larg que se fonda sus tres ponches basics:
 
— aumentar la coneissença del galés
— aumentar son usatge social
— crear de condicions favorablas a l'emplec de la lenga dins la vida vidanta.
 
Segon l'associacion principala de promocion de la lenga, Cymdeithas, lo plan es pas pro ambiciós. Cymdeithas crei necite que lo galés venga lenga veïculara dins la majoritat d'escòlas del país en 2030 per poder aténher del milion de locutors. Per contra, lo govèrn prevei solament la chifra del 30% d’escolans escolarizats en galés per aquel an.
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
13.

Guai, guai, quants mes les parlin millor, i així a tot arreu. Una llança per les llengües autòctones...que son les millors.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
francesc palma
12.

Lo qu'han de far es la TV Galesa,l as radios galesas e la premsa. Mas sustot la TVG. Açò dona una força grossa a la nacion Galesa. ja que alà hi ha seleccions esportivas e poden far referendums d'autodeterminacion. Quina sort !

  • 3
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
11.

#8 Se los occitans comencèssem de dire massissament, en seguissant vòstra idèa, "Cambria" e "cambrian" per solidaritat legitima amb los de "Cymru", ne veiriái pas d'objeccion. Pasmens, Jornalet, coma quotidian occitan, deu seguir un modèl de lenga pro general. Aquò dich, tota lenga a de registres desparièrs: res vos empacha pas de far servir "Cambria" e "cambrian" dins vòstra lenga usuala.

Bon astre per vòstre aprendissatge!

  • 6
  • 0
Emmanuèl Isopet
10.

#9 Per ieu tanben es malaisit d'imaginar, amai quand vesi que la rectritz de Tolosa es dins l'OPLO e que respecta pas la convencion signada entre Rectorat e Region... Mas empacha pas de butar dins aqueste sens. En Corsega (ont an de temps d'avança) botan lo poder dabans la question de l'oficialitat de la lenga "regionala"; es "malaisit d'imaginar" mas cal pausar la question per forçar lo poder pausar de responsas. Se demandam pas pr'amor que sabèm las responsas, lo poder a bèl jòc de dire "fau pas res, o demandan pas", e atal de se mostrar pas coma lo criminal cultural qu'es.
Anèm, bonas fèstas e bon trabalh!

  • 8
  • 0
Franc Bardòu
9.

#7 Personalament, Manu, m'es fòrça malaisit, ara per ara, d'imatginar dins una França *centrocentrica en capacitat d'acceptar un projècte public, a quin nivèl que siá, se podent presentar atal :
— aumentar l'usatge social de l'occitan
— crear de condicions favorablas a l'emplec de l'occitan dins la vida vidanta.

Aquò fa páur, páur panica !, a tot cervèl francofòn de jornalista o de politician formatat a la forma francesa que fa d'eles formatges vertadièrs ! En privat, aquò rai, te diràn que tot es permés e que sèm liures. Mas en public !… Fòra de las cançons, del teatre e de las lecturas publicas d'òbras literàrias, es la galra cada còp que volèm anar cap abans. L'OPLO es pas tirat d'afar, mas de tot biais, pel melhor, serà çò que ne farem, e pas mai…

  • 8
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article