Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Crisi entre Itàlia e Àustria pel ciutadanatge dels sud-tiroleses

Los partits germanofòns de Sud-Tiròl son aüroses del doble ciutadanatge

Lo nòu govèrn d’Àustria —una coalicion de conservators (ÖVP) e d’ultradrechistas (FPÖ)— permetrà als sud-tiroleses de lenga alemanda o ladina de demandar lo ciutadanatge austrian sens aver de renonciar a l’italian. Lor programa de govèrn argumenta que se basa sus  “l’esperit de l’integracion europèa” e sus la foncion “protectritz” qu’a Àustria envèrs los sud-tiroleses germanofòns. Lo nòu cancelièr austrian, Sebastian Kurz, promet d’aplicar la mesura “solament en estrecha cooperacion amb Itàlia”. Lo govèrn italian a criticat la decision, en la qualificant “d’etnonacionalista” e en prevesent que pòsca aver “d’efièches fòrça grèus”, coma se passèt “als Balcans”.
 
Fasiá de decennis que los partits germanòfons de Sud-Tiròl demandavan la mesura, e totes l’an saludada. Lo Partit Popular de Sud-Tiròl (SVP) soslinha que la decision favorís una Union Europèa mai estrecha e enfortís a l’encòp los ligams del Sud-Tiròl amb Àustria. Libertat Sud-Tirolesa o considèra coma un eveniment “istoric” e los Libertaris an remembrat que demandar lo passapòrt austrian serà entièrament volontari.
 
Los partits germanòfons an 27 sètis suls 35 del parlament de Sud-Tiròl, una província autonòma d’Itàlia que faguèt partida d’Àustria fins en 1918. Aqueles partits son favorables a un raprochament de Sud-Tiròl amb la rèsta de Tiròl e d’Àustria. L’SVP vòl aumentar l’autonomia sud-tirolesa en Itàlia, del temps que Libertat Sud-tirolesa e los Libertaris defendon la secession, siá per se reintegrar a Àustria, siá per constituir un nòu estat independent.
 
 
 
Aquesta nòva es adaptada de Nationalia, amb qui Jornalet ten un acòrdi de cooperacion
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Mèfi ! 31
10.

Les germanofònes escriven e legissen en alemand estandard, mès parlan en dialècte, mai que mai en defòra d'Alemanha, a la diferéncia del monde latin.
Se tròba tota la tièra de mudasons de consonantas e vocalas.
Quand parlan amb un exterior, se sarran mai o mens del estandard.
L'alemand estandard es comparable al romanic del monde latin.
Solament Luxemborg a oficializat le dialècte local.
Qui fonetiza, divisa...

  • 0
  • 4
raimon
9.

#1 "Sud Tiròu", coma son nom l'indica, es germanica (lo Tiròu es una region germanica). Per castigar l'Imperi Austro-Ongrés e per mercejar Italia d'aver cambiat de camp pendent la primièra Guèrra Mondiala, t'an balhat coma present a Italia un petit tròç de tèrra Germanica : lo Sud del Tiròu. Vae victis !

  • 6
  • 0
francesc palma
8.

La presa de pel de las autonomias italianas, es mereis atal; que lo Sud Tirol s'acosti cada cop mai a Austria qu'es d'ont son, ont hi ha la melhora qualitat de vida del mond, e que son de lenga doch.

  • 1
  • 1
Laurenç Gavotina
7.

#5 fitg bain ! (pròpi ben)

Mema experiéncia amb una locutritz dals grisons romanches e amb una de ladin d'Alto Adige.
Dilan (mercés)!

Reinat Merle m'avia parlat tanben d'aquò.

  • 4
  • 0
Lou Dàvi dau 307 CVN
6.

#5 Retificaciu : "saviè lou souisse-alemand per segoundo lengo".

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article