Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Corsega: los conselhièrs executius prèstan jurament sus la Constitucion còrsa de Paoli

Votada en novembre de 1755, es una de las primièras constitucions democraticas pel govèrn independent de Corsega d’alara

| Sustegnu Corsica Libera
Los membres del Conselh Executiu, lo govèrn de Corsega, prestèron jurament dimars passat a la nòva collectivitat unica elegida en decembre passat, e o faguèron sul preambul de la Constitucion còrsa de Pasquale Paoli, votada en novembre de 1755 pendent la Cunsulta di Corti, çò rapòrta Alta Frequenza.
 
Aquela Constitucion es considerada coma una de las primièras constitucions democraticas de l’istòria modèrna, e cercava d’organizar lo poder a l’entorn del govèrn de la nacion còrsa dirigit a aquela epòca per Pasquale Paoli. Paoli foguèt l’unic General de la Nacion, valent a dire president d’una republica de Corsega independenta entre lo 14 de julhet de 1755 e lo 13 de junh de 1769, quand l’estat francés annexèt l’illa.
 
Es pas lo primièr còp que lo govèrn dels sobeiranistas còrses prèsta son jurament sus un document còrs. Fa dos ans o faguèt sus la Giustificazione della rivoluzione di Corsica, un tèxt que denonciava la marrida gestion genovesa sus l’illa al sègle XVIII e l’intencion dels còrses de se sometre pas pus a la sobeiranitat de la Republica de Gènoa.
 
 
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

Amb una majoria aclaparadora nacionalista independentista, poden exigir l'oficialitat de la lenga, encara que Macron non ho volga, e tamben de far un govern amb las competències que consideren necessàrias.

  • 3
  • 0
Mèfi ! 31
1.

Cal sègre aqueste afar amb bèl interès, qu'i va de França amb Còrsega, com d'Espanha amb Catalonha.
Quna estrategia, de préner en exemple en cò nòstre.
Se le Macron tombarà dins le pièdge ? De véser ! La parisencalha i compren pas res al monde de l'entorn...

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article