Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Felip VI fàcia a l’indignacion dels catalans

Manifestacions de refús, concèrts d’ustensilhas eissordoses, imnes republicans e frejor institucionala pel rei espanhòl

Felip VI foguèt recebut per qualques autoritats, mas cap de catalana
Felip VI foguèt recebut per qualques autoritats, mas cap de catalana | 3/24
Dimenge de ser, lo rei espanhòl arribèt al Palais de la Musica, ont se fasiá lo sopar de benvenguda del Mobile World Congress, al mièg d’un bruch eissordós de caçairòlas, fiulets e crits, amb de milièrs de manifestants per las carrièras de l’entorn, completament blindadas per un fòrt dispositiu policièr de Mòssis d’Esquadra e de la polícia munipala (la Gàrdia Urbana), qu’en qualques moments agiguèron amb agressivitat contra qualques unes dels amassats. I aguèt de nafrats.
 
La Via Laietana foguèt absoludament blindada, durant mai de sièis oras. Mas aquò empachèt pas las protèstas, ni tanpauc que Felip VI se trobèsse forçat d’ausir lo concèrt de caçairòlas –audible dempuèi lo dintre del quite Palais de la Musica–, los crits e quitament la reproduccion de cançons del mai naut volum coma l’imne de Riego republican espanhòl e la cançon’No al Borbó’ de Valtònyc, lo rapaire malhorquin condemnat a 3 ans e mièg de preson ferma per aver cantat contra lo regim borbonós.
 
Abans, dins los recampaments de protèsta contra la preséncia del Borbon i aguèt de moments de tension, quand un grop reduch de manifestants monarquistas se i presentèt amb una actitud provocadoira. Los Mòssis d’Esquada qu’assistiguèron a la scèna demorèron passius.
 
Un còp dedins, Felip VI foguèt recebut per qualques autoritats, mas cap de catalana. I aviá los artisans del deplegament de l’article 155 de la Constitucion espanhòla, entre los quals lo delegat del govèrn espanhòl en Catalonha, Enric Millo, e la vicepresidenta del govèrn espanhòl, Soraya Sáenz de Santamaría. Cèrtas autoritats catalanas i èran pas perque i podián pas èsser: lo president, Carles Puigdemont, en exili, e lo vicepresident, Oriol Junqueras, en preson. D’autres volguèron pas assistir a la recepcion, coma lo president del parlament, Roger Torrent, e la consolessa màger de Barcelona, Ada Colau, que si qu’anèron al sopar de benvenguda, a la taula de las autoritats. E Torrent foguèt lo sol qu’aplaudiguèt pas l’intervencion del rei espanyol. Colau, per contra, si.
 
En sortissent, Felip VI quitèt lo Palais de la Musica al mièg de crits de protèsta e d’autres concèrts de caiçaròlas. Son veïcul e los de tot lo cortègi percorrèron lèu-lèu la Via Laietana, que pendent d’oradas èra estada totalament talhada per la polícia. Los estatjants d’aquela avenguda sortiguèron al balcon e prenguèron comjat d’el amb una granda escridassada, de fiulets e un brusent concèrt de caçairòlas.



 




abonar los amics de Jornalet


 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
6.

Fora estrany, tots els Borbons haurien d'ésser escridassats quan vinguin a Catalunya, son lo pitjor de lo pitjor, i quest ho demostra dia rere dia.
Que espera, que el que fa de cap d'estat es passa el País per la picota, que li donarem les gràcies, doncs no! No es benvingut, no el volem ni a ell ni als seus, que se'n vagin.
Jo ho deia el lema: fora ..., i que així sigui.
Visca la terra...Lliure! I Despertaferro!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 2
  • 0
Pirolet
5.

#3 Colau fa la ranca galina: un còp blanc, un còp negre. Sabi pas se li servirà de gaire que lo PSOE de Barcelona (que se preten encara PSC) l'a ja plantada.

  • 11
  • 2
francesc palma
4.

Cresi que la Generalitat hauria de recaptar los imposts directes e indirectes e donar lo 1% de tots los imposts a Madrid coma maxim. Caldrà negociar perquè es una causa possibla qu' està dins la constitucion. Quant cresetz vosaltes que s'hauria de donar a Madrid?
Igualment dialogar sobre las seleccions catalanas d' hoquei herba, hoque patins, futbol, waterpolo, basquet, hanbol, esquí,...perquè pugan participar en tots los compionats internacionals.

  • 4
  • 1
Enric Mala Tèsta
3.

#2 Ada Colau, anèt al sopar de benvenguda, a la taula de las autoritats. E Torrent foguèt lo sol qu’aplaudiguèt pas l’intervencion del rei espanyol. Colau, per contra, si. E ben, se me remembri ben la Colau es de Podèm, l'esquèrra non aregada subre las amiras dels partit vèlhs de pseudo-esquèrra coma lo PSOE, non ? E ben… a ela tanben la li pòdon tornar cantar, la de Riego !

  • 9
  • 1
Pirolet
2.

Un rei que passa al brutle per Barcelona per veire pas que lo catalans son republicans. Aquò de li cantar al Borbon matrassaire l'imne d Riego (l'imne de la republica) foguèt una bona idèa, que mòstra ont es la violéncia. Cma diguèt Unamuna: poiriá véncer perque a la fòrça mas poirà pas convéncer perque a pas la rason.

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article