Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Catalonha: los tres cantadors de rap condemnats a la preson fan una crida a la solidaritat

Amassats dins un debat dissabte passat, denoncièron la repression de l'estat contra la libertat d'expression. “Nos atacan a nosautres perque sèm febles e es un biais de constrénher a l'autocensura d'autres artistas”

| iSabadell.cat
Los tres cantadors catalans de rap condemnats a la preson en causa de las paraulas de lors cançons se son reünits per far una crida a la solidaritat ciutadana e la “lucha” per carrièras per denonciar aquelas situacions. Aquela repression “serà pas facha gratuitament”, çò diguèron dissabte passat dins una taula redonda a Sabadell (Catalonha). “Cal generar una responsa solidària”, çò precisèron. Mai de dos cents personas participèron a aquel eveniment per tal de mostrant lor supòrts als artistas represalhats.
 
“Nòstra libertat, coma la vòstra, depend de se per eles es pus car de nos aver en preson o per carrièras. Cal generar una responsa solidària”, çò diguèron. “Nos atacan a nosautres perque sèm febles e es un biais de constrénher a l'autocensura d'autres artistas”.
 
Los tres cantadors condemnats son Pablo Hasél, de Lhèida, Elgio de Sabadell, e Valtònyc de Malhòrca.Los tres parlèron puèi a la ràdio RAC1.
 
 
Pablo Hasél (Pablo Rivadulla i Duró) après un long procès judiciari ont a parlat davant los jutges sens sal ni pebre, es estat condemnat a dos ans e nòu meses de preson e una multa de 45 000 èuros per “injúrias a la corona e a las institucions de l’estat”, per una cançon ont criticava lo ròtle del rei d’Epanha e per 62 messatges sus Twitter critics amb la situacion politica. Long del procès lo cantador sostenguèt son posicionament en afirmar qu’el solament aviá mençonat de “faches objectius” que considèra “injustes”. “Sèm totjorn los antifaissistas que sèm jutjats e condemnats”, çò planguèt.
 
Elgio (Alex Nikolaev) l’an condemnat a dos ans de preson  per enaurament del terrorisme. De mai, deurà pagar una multa de 4800 èuros e poirà pas recebre cap d’ajuda economica de l’estat ni aver cap d’emplec public durant 9 ans. Las paraulas de sas cançons critican sustot las violéncias policièras, los deslotjaments de las personas que pòdon pas pagar lors lotjaments, e l’especulacion immobilièra.
 
Valtònyc (Josep Miquel Arenas Beltran) l’an condemnat a tres ans e mièg de preson per “apologia del terrorisme, apologia de l’òdi ideologic, incitacion a la violéncia e injúrias a la corona”, per sas cançons que critican amb duretat la monarquia espanhòla e la corrupcion del Partit Popular.
 
 

 
 
 

 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Reinat TOSCANO LO VAU
8.

E lo seguent, cu sarà? Sèrgi López, per son engatjament à informar lo monde?

  • 2
  • 0
Pirolet
7.

#2 Demest los comentaires, n'i a que son prèstes per tornar als ans 30. Segur que voldràn reabilitar Pétain, Franco e los autres dos. Se comença per la censura, per embarra de cantaires e s'acaba per una dictatura. En Espanha son ja en camin.

  • 14
  • 0
Jtou Vilamanda
6.

A ça ira ! ça ira ! ça ira !!! les aristocrates à la lanterne...
A ça ira ! ça ira ! ça ira !!! les aristocrates on les pendra...

E si aviai cantat la Marselhesa???

Quina vergonha....

  • 5
  • 0
Felip Martèl Montpelhier
5.

Coma vai que dins aquest article, en deguin moment se fai referéncia a l'actitud de la banda a Rajoy-Rivera ? Es purament per embestiar la Vanguardia que los catalans son dintrats dins lo procés independentista, non pas que dinqu'aüra l'idèia lor ne'n venia pas ?

  • 16
  • 0
CARLES PAISOS VALENCIANS
4.

Santiago Vidal admet ara “l’engany” de l’independentisme
L'exmagistrat i exsenador d'ERC diu que "va exagerar" algunes coses i que no tornarà a la política
OtrosConéctateConéctateImprimir
PERE RÍOS
Barcelona 9 MAR 2018 - 12:30 CET
L'exmagistrat i exsenador Santi Vidal.
L'exmagistrat i exsenador Santi Vidal. J.P. GANDUL EFE
MÉS INFORMACIÓ
El Consell del Poder Judicial denega a Santiago Vidal el reingrés com a magistrat
Les perles de Vidal: “Tots esteu fitxats. Tots”
Santiago Vidal diu ara que les seves paraules sobre el procés “no es corresponen amb la realitat”
L'exsenador d'Esquerra Republicana i magistrat Santiago Vidal ha reconegut aquest divendres un "cert engany" de l'independentisme a la societat catalana per haver promès que l'escenari estava preparat en tots els fronts per fer possible la secessió. Vidal, que va haver de dimitir després que EL PAÍS revelés el contingut d'unes conferències en les quals assegurava, entre altres coses, que la Generalitat tenia les dades de tots els catalans aconseguides de manera il·legal, ha precisat que ell mateix va ser un d'aquests dirigents que va tergiversar la realitat.


"Assumeixo l'error, vaig exagerar algunes coses. La política també és una mica això, motivar la gent", ha declarat Vidal a RAC1, al mateix temps que ha relatat que quan EL PAÍS va fer aquestes revelacions "un polític professional" de l'independentisme li va aconsellar que el que havia de fer en aquestes conferències era "tocar el violí" i no donar tants detalls com els que va oferir. Entre d'altres, que una Catalunya independent seria reconeguda per diversos Estats europeus i que existia un acord econòmic per finançar la secessió.

"Vaig cometre l'error de no ser bastant violinista. No en sabia més", ha dit Vidal, que després ha reconegut també que va rectificar quan va declarar davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena fa uns dies i va assegurar que en les seves conferències no va fer una altra cosa que "traslladar el que hi havia als mitjans de comunicació".

PUBLICIDAD

inRead invented by Teads
"La Generalitat tenia les bases de dades que podia", ha afegit Vidal, que ha assegurat que "entenia i respectava" la saturació d'una part de la població amb l'independentisme. "Quan algú assumeix responsabilitats i creu en un projecte, el fet que no s'aconsegueixi i es cometin alguns errors, forma part de la complexitat del procés", ha apuntat.

"Una de les coses que més m'ha sorprès de tot aquest procés és que es diguin coses que no són veritat", ha afegit Vidal, que en un altre moment s'ha mostrat confiat a "tornar a veure algun dia" Carles Puigdemont presidint la Generalitat.

Santiago Vidal no es podrà reintegrar al servei actiu en la carrera judicial després que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) hagi constatat la seva “falta d'aptitud” per exercir com a jutge a causa de la seva “falta de lleialtat a les institucions de l'Estat i a la Constitució”. Vidal, que es troba imputat al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona per la seva participació en el procés independentista de Catalunya, va demanar la reincorporació com a magistrat després de complir una suspensió de funcions de tres anys per elaborar, quan era jutge, un esbós de constitució per a una república catalana independent d'Espanya. Això li va valer una falta molt greu per “ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials”.

L'exmagistrat ha assegurat que "no esperava" aquesta decisió, sinó que pensava que l'òrgan de govern dels jutges els enviaria a una altra destinació fora de Catalunya. També ha assegurat que "el més humiliant" de la decisió del CGPJ és que deixa la porta oberta al fet que reingressi en la judicatura si es "retracta" dels seus plantejaments independentistes.

PUBLICIDAD


inRead invented by Teads
"No tornaré a la política, ja en vaig sortir bastant escarmentat", ha anunciat Vidal, que en un altre moment ha admès que "van fallar algunes coses" en el procés de secessió, com el "suport internacional o el finançament econòmic". Ha explicat, això sí, que existien "pactes verbals amb alguns Estats que estaven mostrant simpaties públiques", amb l'independentisme, però que finalment "tot això es va diluir".

"Vam donar la impressió a la ciutadania que podia ser menys complicat del que ha estat. I quan no aconsegueixes l'objectiu proposat és un fracàs. Hem perdut la primera batalla", ha puntualitzat Vidal, que després ha assegurat que comparteix l'opinió que va emetre dimecres l'advocat penalista Pau Molins que a Espanya existeix un "Estat d'excepció judicial".

En relació amb el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, amb el qual va formar tribunal uns anys a l'Audiència de Barcelona, Vidal ha assegurat que està "molt sorprès" per algunes decisions que està adoptant. "Sentia un gran respecte per ell, però ara "està fent més de polític que de jutge"

  • 0
  • 16

Escriu un comentari sus aqueste article