Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An trobat mòrt dins sa cellula lo presonièr basco Xabier Rey dètz ans après son arrestacion

Èra en regim d'isolament e condemnat a 26 ans de preson per "apertenença a banda armada" e per detencion d'armas e d'explosius. Denoncièt de torturas durant son arrestacion en 2008

| Etxerat
L'associacion de parents dels presonièrs d'ÈTA nomenada Etxerat (cap a l'ostal) a confirmat que lo presonièr basco, Xabier Rey, es mòrt dins la preson de El Puerto de Santa María, a l'extrèm sud de la peninsula Iberica. El i èra embarrat dempuèi dètz ans en estat d'isolament, après qu'en 2008 la justícia espanhòla l’aguèt condemnat a 26 ans de preson per "apertenença a banda armada" e per detencion d'armas e d'explosius.
 
Segon de fonts penitenciàrias, trobèron lo còrs de Rey amb d’òscas suls avantbraces, e ansin se privilègia l'ipotèsi que lo presonièr se seriá suicidat.
 
De son costat, l'associacion Etxerat senhala que la causa de la mòrt son "las politicas penitenciàrias avalidoiras d'excepcion de l'estat espanhòl". Dins aquel sens, Etxerat ramenta que fa sièis ans qu'ÈTA renoncièt a la lucha armada, e un an que se dissolguèt, e exigisson que se meta fin a las politicas de dispersion e isolament dels presonièrs.
 
Rey èra originari de Pampalona. Denoncièt de torturas après son arrestacion en novembre de 2008. Abans d'èsser entendut pel jutge foguèt en detencion secreta durant cinc jorns, e —segon çò qu'expliquèt el a son avocat— pendent aquel periòde de policièrs espanhòls l'aurián torturat en l'asfixiant amb un sac sul cap e en li mandant de còps suls organs genitals; e mai lo menacèron amb d'electròdes e li faguèron creire que violarián Araitz Amatria, una amiga siá qu'èra tanben detenguda.

 





abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" igualada (PP.CC.)
3.

Fora estrany, tortures, abusos, maltractes, detencions il·legals, etc.
Així es espanya, enteneu ara que passa amb Catalunya? Ara es veu a que ens enfrontem?
Que la victòria sigui nostre.
Visca la terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
francesc palma
2.

Tot açò s'ha de denunciar davant lo tribunals europeus dels Drets Humans.

  • 0
  • 0
Ernèst Guevara Jr.
1.

Pendent aquel periòde de 5 jorns, en 2008, mai de 30 après la mòrt plan tròp tardièra del porcàs de Guernica que manegèt lo reialme d'Espanha e sas possessions colonialas dels Païses Catalans e d'Euskadi, de policièrs espanhòls aurián torturat lo patriòt Xavier Rey en l'asfixiant amb un sac sul cap e en li mandant de còps suls organs genitals; e mai lo menacèron amb d'electròdes e li faguèron creire que violarián Araitz Amatria, una amiga siá qu'èra tanben detenguda. Qué combatiá, aqueles policièrs plan democratics ? Lo… terrorisme, non ? E qual èra lo terrorista de l'autre ? E quin exemple donat aicí, a una societat uqe non vòl de la terror d'ETA ? Coma s'existiguèsse doás menas de terror… una democratica e autorizada, e l'autra, salvatja e fòrabandida.

Es la terror que fa la salvatjariá e non lo contrari… e caldriá rementar als unifòrmas faissistas del reialme colonial qu'Euròpa es democracia, e que lo temps de las torturas e dels preisonièrs politics es despuèi longtemps acabat.

  • 8
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article